Hög tid våga prata om euron igen

Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Gotland2009-01-29 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Euron är i hetluften igen. För bara något år sedan möttes alla förslag om att Sverige borde ansluta sig till eurosamarbetet av ett kompakt motstånd. Det har gått för kort tid sedan folkomröstningen 2003 - dessutom klarar sig Sverige bra på egen hand, var motargumenten.
Den globala finanskrisen har satt frågan om medlemskap i ett helt nytt ljus. Numera hörs allt oftare åsikten att Sverige skulle tjäna på att skyddas av en större valuta.
På ett fåtal platser har euron också börjat göra inbrytningar i landet. I söder har Höganäs utropat sig till eurocity, där används euron parallellt med kronan. I Haparanda i norr används också euron flitigt, tack vare handeln med eurolandet Finland.
På tisdagen presenterade Studieförbundet näringsliv och samhälle, SNS, årets konjunkturrapport. Den visar att de ekonomiska argumenten mot euron inte håller längre.
EMU-utredningens slutsatser från mitten av 90-talet har kommit på skam. På punkt efter punkt har läget förändras så att det nu skulle vara mer förmånligt än tidigare med en anslutning.
Rapportförfattarna går inte så långt som att hävda att Sverige borde gå med direkt. På grund av finanskrisen är det svårt att exakt förutspå effekterna av att Sverige - eller för den delen Storbritannien - skulle ansluta sig inom den närmaste framtiden.
För Danmark är läget däremot klart gynnsamt. Och mycket tyder på att fördelarna med euro, på sikt, är stora också för Sveriges del.
Om Sverige hade varit med under de senaste tio åren hade tillväxten och handeln förmodligen varit något högre än i dag, anser SNS. Och eftersom den ekonomiska integrationen i euroområdet lär öka framöver är det troligt att fördelarna med euron blir allt större.
På tisdagen kritiserade även Företagarnas vd Anna-Stina Nordmark Nilsson regeringen för att den duckar i fråga om euron.
Visst finns det företag som vinner på valutasvängningarna. En del exportföretag kan ha fördelar av att kronans värde sjunker, eftersom deras varor blir billigare utomlands.
Samtidigt gör valutaosäkerheten att det blir svårare för alla företag att planera och budgetera - och detta i en tid när företagen redan känner av lågkonjunkturen och har svårt att få kredit.
"Även den mest kloka och genomtänkta internationella affär riskerar att bli rena katastrofen för ett småföretag, till följd av faktorer helt utanför företagets egen kontroll," skriver Nordmark Nilsson.
Vanliga semesterfirare märker numera också av att den svenska kronan är en liten, oskyddad valuta. För den som reser i Europa har kaffet, bilhyran och hotellrummet blivit betydligt dyrare på bara ett år.
Nordmark Nilsson har rätt: det är hög tid att regeringen Reinfeldt vågar ta tag i eurofrågan. Nu när euron har funnits i tio år finns det goda förutsättningar för en ny debatt, en ny folkomröstning - och förhoppningsvis också ett svenskt ja till euron.
Läs mer om