Hur blir man stolt gotlänning?
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det är kanske som inom adeln. Gifter man sig med en adlig halkar den ofrälse in i adelskalendern. Så jag kanske klarar inträdesprovet att bli betraktad som gotlänning tack vare min Kerstin med sina djupa rötter i Fårös karga jord sedan många generationer.
Aktieägare på Stora Karlsö
Men det går att snedda på flera sätt på den här ön. Att vara aktieägare på Stora Karlsö är ingen dum väg att gå. Karlsöbolaget sitter djupt i gotlänningen. Det är både fint och genuint att ha ett engagemang i detta gamla bolag från 1880.
Där har fyrfolk och militärer kommit och gått genom åren, genom generationer. För att inte tala om alla skolbarn som förr obligatoriskt åkte till Karlsö på skolresa. Karlsö har blivit en del av den gotländska identiteten.
Och så alla de gamla sällskapen och sammanslutningarna som det finns så gott om på denna märkliga ö. Kan de vara behjälpliga för att bli gotlänning, att komma in i det gotländska? Jo, det verkar så. I vart fall känner sig mången fastlänning då som gotlänning. Får kontakter och historia på köpet.
Än bättre är det att engagera sig i bygdens hembygdsförening och bygdegårdsförening. En bra och genuin genväg. Den som sköter sig och gör sina insatser blir accepterad. Det fastländska tonar bort. Fram tonar en gotlänning.
Att aktivt visa intresse och att engagera sig för det gotländska kan också bidra. Att skriva i tidningen kan måhända vara en vikt i vågskålen. Som sagt, man får söka sina genvägar om man är ivrig att komma in i gemenskapen.
Rederi AB Gotlands årsstämma
Men det säkraste sättet att betraktas som gotlänning, att få generationsbonus, är nog ändå att inneha en eller ett par aktier i Gotlandsbolaget.
Med aktie i hand blir man högtidligen mottagen då Rederi AB Gotland har årsstämma på Wisby Strand, som härom sistens. Att sitta i den överfulla kongresshallen känns mäktigt. Inte bara det. Det känns så genuint. Här är ett tvärsnitt av hela Gotland på plats. Alla sorters människor, från norr till söder, öster till väster. Alla är vi gotlänningar. Du med och jag med. Det är folkfest.
Nå, det är förstås också en formell stämma med allt som därtill hörer. Aktiespararnas Gunnar Ek, som traditionsenligt studsar mellan publikfåtölj och talarstol som en gummiboll. Smeker och hugger på samma gång.
Åke G. Sjöberg som tar bladet från munnen och kraftfullt markerar att detta minsann inte är vilket bolag som helst, att det är ett folkets bolag, att det är en folkaktie och att vi är stolta över detta bolag (vad dom än gör, höll jag på att säga).
Glad och stolt gotlänning
Då blir Gunnar Ek ilsken. Då hugger han och känner sig kränkt i sin aktieprofessionalitet. Men vi gotlänningar applåderar. Märkte ni att jag skrev "vi gotlänningar"?
Så nu är gotlänningen på väg. Efteråt en god lunch. Med vin därtill, mitt på dagen! Och vid utgången begåvas vi alla med två vackra snapsglas på stilig hög fot. Nog är allt detta festligt och gotländskt så det förslår.
Så kan en västgöte, med generationsbakgrund långt ner i 1600-talet, nästla sig in och bli gotlänning. I vart fall känna sig som en riktig gotlänning. Glad och stolt att nu höra hemma här.