Hur kan vi få fler att åka buss?

Om fler åker med bussen och betalar för det, har kommunen möjlighet att bygga ut busstrafiken. Det kunde bli en positiv spiral, skriver Wera Svensson.

Om fler åker med bussen och betalar för det, har kommunen möjlighet att bygga ut busstrafiken. Det kunde bli en positiv spiral, skriver Wera Svensson.

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2009-04-01 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Går det att få gotlänningarna att använda kollektivtrafiken? Jag menar inte att åka buss för ro skull. Inte heller att ta bussen i stället för att gå eller cykla. Men att faktiskt låta bilen stå nån gång och åka kollektivt.
Många håller med om att det är billigare att åka buss än att köra bil - om man räknar in alla kostnader. Ännu fler instämmer i att bussen är mer miljövänlig än bilen, eftersom den drar mindre bränsle och det blir mindre utsläpp per person.

Säkrare att åka buss
Det är säkrare att åka buss. Det sker många fler olyckor i biltrafiken än i kollektivtrafik. Och vem kan förneka att bra kollektivtrafik ger mycket mer jämlika kommunikationer. Alla har inte bil och alla kan inte köra bil.
Ändå sitter folk en och en i sina bilar, medan bussen passerar, snabbt och säkert. Varför är det så? Varför misslyckas alla kampanjer för mer kollektivtrafik? Gotland har den minsta andelen i landet som åker kollektivt.
Bara 15 procent av gotlänningarna svarar i en enkät att de skulle kunna använda kollektivtrafiken för de flesta resor de gör. I Västernorrland, som verkligen är ett glesbygdslän, är det 24 procent. Såna här siffror kan man förståss tolka som att Gotland har den sämsta kollektivtrafiken i landet.
Jag tror inte alls att det är så. Det är många som inte ens har brytt sig om att ta reda på om de skulle kunna åka buss i stället för att sitta i bilen till och från jobbet varje dag. Bilen är alltid den som är bekvämast och ger den största friheten
Det finns några verkliga problem för kollektivtrafik på Gotland. Prata med vem som helst! Inte går det att åka buss härifrån. Vi har en halvmil till närmaste hållplats. Skall man köra så långt, då kör man hela vägen. Gotland räknas inte som glesbygd, för avstånden är så små. Men folk bor utspridda efter en gammal livsstil. Inte heller finns någon stor industri, som "LM" förr, där bussen lämnade av och hämtade alla samtidigt. Sånt är kostnadseffektivt.
Sen finns det politiska felsatsningar, om man får säga så. "Bussiga kortet" ger massor av passagerare men inga intäkter för kommunen. Numera bekostas busstrafiken till 80 procent med skattepengar. Många barn och stökigt i bussarna i Visby gör att många vuxna slutat åka buss. Svårt att se att det skulle finnas någon vinst av något slag för kommunen i det.

Lågt biljettpris lockar inte
Alla idéer som kan öka bussåkandet är bra. Men kom inte med krav på lägre pris! Det är inte biljettpriset som lockar bilister att ta bussen.
Däremot kanske om det finns en buss vid de tider man själv behöver och om den går lika snabbt som att ta bilen. I klartext betyder det tät trafik på några få stomlinjer. Då kan tiderna passa för fler. Samtidigt skulle det betyda att man lämnar dem som bor "ute i busken". De är för få, det blir för dyrt för kommunen.
Men det finns smarta lösningar. Bygg ut det som kallas "plustrafik"! Överallt ute i socknarna skall man kunna förbeställa minibuss för att bli körd till närmaste busshållplats. Det nya företaget Gotlandsbuss med sina medlemsföretag spridda över ön, bör kunna ordna det. Man kan också utveckla "anropsstyrd trafik". Det betyder att om någon ringt och beställt resa, gör bussen svängen där förbi, annars inte.

Bussig biljett istället!
Vi skulle kunna byta ut Bussiga kortet mot "bussig biljett". Ett lågt pris, men dock några kronor, för ungdomar alltså. Det kunde stävja en del okynnesåkande och ge intäkter till kommunen. Allt handlar ju sist och slutligen om pengar. Om fler åker med bussen och betalar för det, har kommunen möjlighet att bygga ut busstrafiken. Det kunde bli en positiv spiral.
Läs mer om