Hur lyfta Gotland i riksdagen?

Gotland2009-10-23 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Hur ska man bäst jobba för att stärka Gotland i riksdagsarbetet?
Frågan väcks efter att ha läst folkpartisten Helena Bargholtz motion till riksdagen där hon resonerar kring olika insatser för att främja Gotlands utveckling.
När jag en gång skolades i att skriva politiska motioner fick jag lära mig vikten av att motionen var tydlig och avslutades med en eller flera konkreta att-satser.
I dag är motioner mer ett tillfälle att lyfta olika frågor och man har lärt sig att inte vara konkret i att-satser som ofta inte är möjliga att tillstyrka. Istället för att riskera ett avslag skriver man mer allmänt och utan konkreta krav. Ändå är det bara en bråkdel av alla motioner som tillstyrks, förra riksmötet tillstyrktes 19 av 8 519 motioner...
När den allmänna motionstiden i Sveriges riksdag pågår ska det skrivas motioner för hela året (riksmötet). Det gäller alltså att försöka bolla upp så många frågor man orkar och hinner under en begränsad tid och detta system har på senare tid blivit ifrågasatt.

Folkpartimotionen redovisar olika viktiga frågor för Gotland med ganska självklara formuleringar om vikten av fungerande infrastruktur på ön och goda kommunikationer mellan Gotland och fastlandet.
Folkpartiet har också blivit mer och mer etablerade som vindkraftsmotståndare och i motionen påpekar man återigen vindkraften som ett hinder, snarare än ett verktyg. för tillväxt och utveckling på Gotland. "Vindsnurrorna innebär ett mycket kraftigt och störande ingrepp i landskapsbilden" konstaterar motionären som förespråkar vindkraft till havs.
Ett konkret förslag, förutom redan kända och pågående åtgärder som ett bygge av kryssningskaj, är att skapa ett "Nationellt institut för hälsa och medicin" på Gotland efter modell från USA:s "National Institute of health". Institutet ska fokusera på forskning inom medicinska områden och locka både svenska och utländska forskare till ön. Det skulle så klart vara fantastiskt men verkar mer som en önskedröm än ett realistiskt förslag.

Genom att ta ett helhetsgrepp på Gotland som i folkpartimotionen har partiet klarat av sitt åtagande att bevaka Gotland i riksdagen. Jag upplever dock att verkligheten ligger några steg före folkpartimotionen och tyvärr känns den mer som ett förpliktigande än ett äkta engagemang för Gotlands utveckling.
Läs mer om