Hur tänker de yngre på Sudret om dagens verklighet, Jenny?
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Ordet gammal vågar ingen ta i sin mun, om det inte gäller livsmedel. Bästföredatum eller gammal mjölk är förmodligen samma sak. Frågan är om det finns något bäst före datum i din värld, innan människor blir tanter och gubbar.
Det som förändras med åren hos varje människa, också hos dig vill jag påstå, är bara skalet, rörligheten i mänsklig hjärna är farlig att "dissa" överlag.
Bloggare och krönikörer
Jag dissar (nedvärderar) inga ungdomar, studenter har ett spektra av åldrar. Jag delar bara med mig av den erfarenhet jag fått i möte med studenter under 15 år, speciellt kvinnliga sådana eftersom utbildningarna tagits över av kvinnor och jag blivit varse, att de flesta inte är tidningsläsare, trots att de läser samhällsinriktad journalistik.
De söker sig gärna till arbetsplatspraktik på bröllops- och hundtidningar eller tonårstidningar som Frida.
Självklart är de bloggare, det är en realitet inte en sarkasm. De studenter, som är aktivt nyhetsintresserade eller P1 lyssnare i den värld jag arbetat, är ofta syndikalister eller medlemmar i aktivistgrupper.
Många söker sig till journalistikämnet inte för att bli bloggare utan för att bli krönikörer. Drömmen om en ny Linda Skugge eller Belinda Olsson finns där. För detta behövs ingen dissekering av meningsbyggnad, men väl språkförståelse och gärna lite distans till sig själv. Vill man arbeta inom Sveriges radio vare sig det är som programledare eller reporter, är man ålagd som anställd att värna om svenska språket.
"Äldre " redaktionschefer (gubbar) anställer yngre journalister och krönikörer för att de själva inte kan skriva om de ämnen, som de förväntar sig att unga människor skall ta upp.
Varför en grogg?
Miljö- och framtidsfrågor till exempel eller vad unga vill läsa i tidningen. Just detta saknar jag emellanåt hos de yngre krönikörerna i lokalbladet idag.
Att de är småbarnsföräldrar har inte undgått någon vid det här laget, men varför vill du som kvinna ta en grogg om du blir trött på småbarnslivet? Nog läste jag det i en krönika härförleden? Varför dricker unga kvinnor som män idag eller hur ser den "rädsla" ut, som vandrar omkring med kniv i fickan till vardags etc.
Har unga män i Rone kniv?
Gör unga män i Rone det, går med kniv i fickan? Sådana ämnen skulle jag vilja få mer förståelse för eller förklaringar till, höra resonemang från en ung generation från sudret till stan.
Berätta gärna vad som gäller därute och varför, vilka förändringar som uppstår i varje ny generation i stället för återkommande gnäll på oss så kallade "gamlingar".