Husläkaren har kommit för att stanna
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Folkpartiet har sedan länge haft frågan om husläkare som sin hjärtefråga. Ett system i vården som ger patienterna - i synnerhet de äldre - en trygghet att i möjligaste mån få chansen att få möta samma läkare vid nästa besök. En läkare som har möjlighet att i journaler och andra underlag ta del av sina egna noteringar, och fortsätta behandlingen utifrån sina egna bedömningar.
Fallet Brandström visar att det är nödvändigt att en ordförande lämnar klarläggande och korrekta referat efter beslut i nämnder och styrelser. Om det nu är fråga om feltolkning - vilket man får hoppas - så tycks nu ändå sjukvården få den primärvårdschef som är bäst lämpad för jobbet. Att Hans Brandström dessutom uttalat att han vill ha möjlighet att även fortsättningsvis kunna delta i det dagliga primärvårdsarbetet visar på en genuin känsla för vad det är fråga om.
Om man för att bibehålla en allians tvingas lämna en grundläggande ideologisk åsikt sviker man sina väljare och bör ta ställning till hur det fortsatta arbetet skall bedrivas. Detta oavsett den egna styrkepositionen. Hur det var i detta fall är fortfarande höljt i dunkel. Sanningen är och förblir nog förborgad i den inre cirkeln av beslutsfattare.
Men ett kontrakt om samarbete får inte ha karaktären av slavkontrakt. Politik är fråga om något mer än en eller annan ordförandepost. Därtill är väljarnas förtroende allt för värdefullt.