I år slår det på en dag för tidigaste påsken
Påsken kan illustreras på många sätt. Som här med en skål ägg och en påskhare. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix arkiv
Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Eftersom påsken infaller så tidigt i år har ni säkert läst och hört om detta flera gånger vid det här laget. Sannolikt har ni också läst eller hört att det i år skiljer en dag på det allra tidigaste som påsken med nuvarande kriterier kan infalla. Vårdagjämningen hade ju kunnat infalla på en fredag i stället för en torsdag och fullmånen på lördagen i stället för som nu på fredagen och vi hade haft påskdagen på den 22 mars.
Långa intervaller
Jag har i min hand en sammanställning för tidiga påskhelger, och de hör inte till vanligheterna. Det är Sören Gannholm, matematik- och fysiklärare på gymnasienivå i grunden, som gjort sammanställningen som sträcker sig från år 1690 till och med år 2300.
Senast vi hade en så här tidig påskhelg var 1913, alltså för 95 år sedan och nästa gång blir år 2160, vilket ingen av oss får uppleva, eftersom det är 152 år dit.
Båda de nämnda hade påskdagsdatum den 23 mars precis som i år. Men fyra gånger under den här perioden har vi också den maximalt tidiga påskdagen. Åren 1693, 1761, 1818 och 2285.
Vad skall man dra för slutsatser av detta? Jo, att vi aldrig får uppleva en maximalt tidig påsk och att vi inte någon gång mer får uppleva ens en så tidig påsk som i år. I så fall skall denne någon ännu vara på sitt 0-år och leva nästan till 152-årsdagen. Jag som 63-åring om några veckor skulle behöva leva till strax innan min 215-årsdag...
Persiskt nyår
Påsken bygger alltså på vår kristna syn. Men det finns ju många andra åskådningar i världen. Jag har upplevt nyår på Bali i april och vår påsk i år sammanfaller med persiskt nyår. Jag har sett det uppmärksammat i flera sammanhang och på handelsområdet Backaplan i Göteborg dukar man upp till en fest som kombinerar påsk och nyår. Det persiska nyåret firar att vi går mot ljusare tider.
En av traditionerna för detta är att duka ett bord med sju olika saker som börjar på bokstaven s. Då gäller det på ett persiskt språk, så jag skall inte ens ge mig in på vad det kan innebära.
Däremot kan jag säga att precis som i vår påsk så intar ägget en central plats på matbordet. Den som såg morgonprogrammet i TV4 i onsdags kanske blev förvånad över hur väl vår påskmat överensstämmer med persisk nyårsmat. Ägg, kyckling och lamm dominerade.
I nästan alla rätterna var curry en av huvudkryddorna. Den tillhör inte mina favoriter och jag hoppas att man inte vanhelgar persiskt nyår om man tar något av recepten - exempelvis lammgrytan - men utelämnar curryn.
Väder och vind
När påsken infaller så här tidigt så kan vi egentligen inte begära annat än vinterväder. Ändå blev vi lite besvikna på snöfallet nu i veckan. Nu klarade vi oss ganska lindrigt undan här på Gotland men på Västkusten och långt ner i södra Götaland var det stora besvärligheter. Det är inte utan att jag drar mig till minnes min Avstickare för en dryg vecka sedan när jag hade funderingar på att byta till sommardäck inför en fastlandsresa, men avstod för att inte som vid förra fastlandsbesöket överraskas av ett snöoväder. Den här gånge klarade jag ovädret med någon dags marginal.
Vi skall inte räkna med någon vårväderspåsk på Gotland i år. Fast prognoserna stämmer inte helt överens. En del säger att vi haft den nederbörd som skall falla fram till och med onsdag, Andra att det fortsätter med regn, snöblask eller snö. Temperaturprognoserna är dock ganska lika och förutspår kylslagna dagar. Om nu temperaturer kring 0-strecket skall ses som kylslaget när endast två tredjedelar av marsmånaden har avverkats.
Jo, vi gör nog det eftersom allt varit så mycket över det som kallas normaltemperatur tidigare i år. Och så är vi nu nere på normala eller rent av på nivåer under det normala.
Glad påsk, oavsett var kvicksilvret på termometern än befinner sig. Kvicksilver förresten, det hör gången tid till. Nu är det digital mätning, men jag hittar inte ett lika bekvämt uttryck för angivelsen med dessa instrument som det som gällde med de gamla termometrarna, även om kvicksilvret i dessa många gånger ersatts med någon form av sprit..