I. Gotland har sitt Asien i Baltikum
Foto: Scanpix
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Lettland
Från en ofrihet till en annan.
Del 1
På natten fälls vindbryggan upp över vallgraven runt det medeltida slottet i Edole i Lettland, mellan Riga och Ventspils. Vi är inspärrade. Inte för att vi inte ska kunna komma ut, men för att polisen inte ska kunna bryta sig in och föra bort oss.
Det är 1989 och den lettiska miljörörelsen utmanar den ryska björnen genom en konferens för europeiska miljöaktivister inom ryskt militärt skyddsområde.
Spänningen släpper
Det står och väger några dagar, sedan ställer sig polisen på miljörörelsens sida. Spänningen släpper och vi får komma ut och ta en paus i det täta programmet för att åka och bada. Jag får plötsligt syn på den polischef som så allvarligt hotat oss. Nu står han där i vattnet, civil med till knäna upprullade brallor och samspråkar engagerat med en av miljörörelsens ledare. Var det här det vände?
Visst beundrar vi deras mod och hur de kunnat bygga upp motståndsrörelsen genom att börja med att rusta kyrkogårdarna, för att organisera och skapa självkänsla. Ett folk som inte hedrar sina döda är inget folk. Och ryssarna har svårt att förbjuda detta.
Förklara krig mot Sverige
Men hur ska den sluta denna frihetsdröm? Den ryska underrättelseverksamheten är mycket påtaglig kring konferensen.
Vi borde förklara krig mot Sverige och så kapitulera direkt, säger man. De gamla svensktiderna framstår för en del i ett förklarat ljus, i kontrast till tyska och ryska ockupationer.
Mitt i upproret uttrycker man oro för att enbart drabbas av det sämsta av två system, stalinism och brutal kapitalism.
I början av 90-talet tänker sig Sudrets rektorsområde en orientering mot södra Gotlands näringsliv. All personal samlas till en så kallad kick off på Fårö. Vitskjortade slipskonsulter avlöser varandra. Gotland har så otroliga möjligheter eftersom vi inte behöver ge oss iväg ända till Asien för att få tag i riktigt billig arbetskraft. Vi har nu nämligen vårt Asien alldeles nära, på andra sidan Östersjön! En fantastisk möjlighet som måste utnyttjas.
Ska detta vara den svenska skolans budskap? Exploatera de fattiga för egen vinning. Vi är några som tittar trött på varandra men ingen orkar kommentera. Tidsandan är tung. Var det detta letterna så modigt kämpat för?
Sverige har sitt Asien
Konsulten är säkert lyckligt ovetande om hur Axel Oxenstierna en gång formulerade sig, Gustav II Adolfs rikskansler, som faktiskt 1622 var generalguvernör över Riga. Han konstaterade: "Wi hafva i Norrland Wårt Indien."
Nu var det Gotland och Sverige som i Baltikum hade sitt Asien.
(Del II kommer på måndag)