C-DEBATT
Den globala uppvärmningen och FN:s klimatavtal kräver handling. Region Gotland måste till år 2030 uppnå målet om en fossilfri verksamhet. Därför har vi inom tekniska nämnden i samarbete med teknikförvaltningens ledning i december i år beslutat om ett nytt nämndmål för 2021 och framåt för att minska CO2-utsläppen med 12-15 procent per år.
Utsläppsmålet ska omfatta inköp av energi och inköpta fossila bränslen till egen verksamhet samt till upphandlade transporter. Kartläggningen av samtliga avdelningarnas CO2-utsläpp ska vara klara till nästa sommar och ett underlag till en koldioxidbudget ska vara klar till årsskiftet 2021/2022.
Inom tekniska nämndens verksamhet ryms Region Gotlands samtliga fastighetsbestånd, vars uppvärmning till mycket stor andel redan är fossilfri. Från årsskiftet ingår även regionens samlade maskin- och fordonspark inklusive en stor andel upphandlade transporter i tekniska nämndens regi. Utsläppsmålet i nämnden bedöms därför kunna få en betydande effekt för att Region Gotland ska uppnå fossilfrihet till år 2030.
SGU har med anledning av klimatförändringarnas påverkan av nederbördsmönstren över Sverige nu lanserat en ny service kring hur grundvattennivåer kan komma att förändras framåt. Gotland har i ett decennium redan påverkats av den minskade grundvattenbildningen. Vilket också resulterat i regionens stora investeringar i ett nytt bräckvattenverk i Kvarnåkershamn. Parallellt pågår nu också ett fortsatt utvecklingsarbete inom regionens VA-strategi för att utveckla tekniska lösningar som kan öka tillgången till mer dricksvatten till Visby där det nu råder en mycket stor brist.
Om man ska tro SGU:s bedömningar kommer en allt större del av Sverige att drabbas av dessa grundvattenproblem. Med anledning av detta anser jag att vi inom politiken på Gotland måste framföra tydligare krav om ökade nationella medel inom detta politikområde. Detta för att säkerställa att Gotland även in i framtiden ska kunna ge alla sina medborgare en tillräcklig mängd dricksvatten, av en godtagbar kvalitet, till en rimlig kostnad.
Jag är mycket nöjd med att det redan före jul utvecklades en bred politisk enighet om att fortsatt värna landsbygdsskolorna på Gotland. Det krävs en större nationell satsning för att i snabbare takt än i dag öka tillgången på lärare. Vill vi uppnå en attraktiv, likvärdig skola över hela landet måste lärarbristfrågan lösas på högre politisk och statlig nivå i samarbete med Sverige Kommuner och Regioner.
Det här året har präglats starkt av pandemin. Jag önskar därför att avsluta med att särskilt rikta allas vårt stora gemensamma tack och beundran till samtlig personal inom vård, skola och omsorg som har genomfört ett så tappert, lojalt och på flera vis livräddande arbete under svåra former.
Från oss alla till er alla en riktigt god jul!