Ibland är det klokt att ändra sig

Gotland2008-02-13 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Anta att trafikförsäkringens grund var statlig och att det enda som individen själv behövde betala var vagnskadeförsäkringen. Då skulle ju den försäkringen bli ganska billig - och försäkringsbolagen skulle tjäna grova pengar.
Så fungerar sjukförsäkringen. Upp till 80 procent av lönen står staten för och det som individen måste försäkra är den överskjutande delen. I och för sig är 80 procent en sanning med modifikation - många tjänar över taket och får därmed en mycket lägre sjukersättning än de fastställda procenten.
Det är detta som regeringen vänt sig mot - att staten betalar den stora delen och försäkringsbolagen bara tilläggsförsäkrar. De har också menat att incitamenten för att jobba minskar om man får mycket högre sjukersättning.
Detta är ingen lätt fråga. Det är orimligt att en individ inte själv ska få teckna vilka avtal man vill och tilläggsförsäkra sig bäst man önskar. Samtidigt är det ett problem att staten betalar den absoluta huvuddelen och ändå inte har kontroll över hur mycket varje människa kan få ut vid sjukdom.
Nu har den borgerliga regeringen backat från förslaget att ingen ska få ut mer än 75 procent av lönen efter ett års sjukdom. Det var förmodligen det enda rätta. För när man har både facket, arbetsgivarna och stora delar av sina väljare emot sig så bör man vara klok nog att ändra sig.
Läs mer om