Ideologierna ger alternativen
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det är bra att debatten kommer upp, och det är faktiskt ett sundhetstecken att en representant för ett parti som inte har gjort sig känt för att vilja hushålla med skattepengar oroar sig för att skattepengar eventuellt kan komma att hamna i fel fickor.
Mesta möjliga service
Låt oss ta ett steg tillbaka och reda ut vad skattepengar egentligen ska användas till. De flesta förväntar sig att den kommunala skatten ska användas till att finansiera gemensamma välfärdstjänster, i huvudsak skola, vård och omsorg samt i viss utsträckning kultur, fritid och infrastruktur. Pengarna ska användas på så sätt att kommuninnevånarna får mesta möjliga service för lägsta möjliga kostnad.
Jag tror att samtliga partier kan skriva under på ovanstående. Här råder det således inga motsättningar. Det är när man kommer till hur detta ska åstadkommas som de ideologiska skillnaderna börjar utkristalliseras. Här har vänsterblocket och den styrande majoriteten på Gotland olika åsikter om hur tjänsterna ska organiseras, och i vems regi de ska utföras.
Hjälp att klättra ytterligare
Vänsterblocket må tycka illa om privat företagsamhet i allmänhet och i den offentliga sektorn i synnerhet, men faktum är att utan privata företag som alstrare av jobb och kapital hade vi aldrig kommit i närheten av det välfärdssamhälle vi idag lever i. På hundra år har genomsnittssvensken lyfts från fattigdom och misär till välstånd och rikedom. För detta kan vi inte tacka den socialdemokratiska fördelningspolitiken, utan hela förtjänsten ligger i den frihet i handel med varor och tjänster som liberaler drev igenom i slutet av 1800-talet. Nu har vi chansen att låta den drivkraft och utveckling som bara kan genereras på en fri marknad hjälpa oss att klättra ytterligare ett steg på välfärdsstegen.
Kan få del av skattekakan
Om privata tjänsteföretag inom välfärdssektorn kan ge mig mer och bättre tjänster per skattekrona är jag faktiskt beredd att låta de som organiserar, leder och tar risker för att skapa dessa tjänsteproducenter få en del av skattekakan. Om dessa företag sedan kan utvecklas och konkurrera på en världsmarknad precis som Ericsson eller Volvo är det ytterligare en positiv effekt. Vi har också sett att bara hotet om privatisering och konkurrens kan få den mest inbitne kommunbyråkrat att ta sig samman och börja tänka i nya banor. Bara det är en stor anledning att börja prata konkurrensutsättning.
Gustav Möller, socialdemokratisk socialminister på 30-talet sa att "Varje skattekrona som inte används effektivt är som att stjäla från de fattiga"
Det stämmer än idag, och är ett tungt vägande skäl att se över alla möjligheter att effektivisera de kommunalt finansierade välfärdstjänsterna.