Inga kommunala rosor
Foto: JESSICA GOW
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Att få bort den osunda konkurrensen från den offentliga sektorn har länge varit en viktig fråga för företagarorganisationerna. Problemet är inte alls begränsat till kommunerna, även staten är via sina myndigheter inne och konkurrerar på olika marknader.
I en lagrådsremiss har regeringen presenterat ett förslag till tydligare och skarpare regler. Förslaget innebär bland annat att det ska vara möjligt att förbjuda staten, en kommun eller ett landsting att bedriva verksamhet som snedvrider förutsättningarna för en effektiv konkurrens.
I regeringens förslag sägs att ett förbud inte ska införs när verksamheten är "försvarbart från allmän synpunkt". Frågan är då vem som ska avgöra det. Det är inte säkert att nämndemännen i Stockholms tingsrätt, som ska pröva frågan, är de som är bäst lämpade att avgöra vad som är försvarbart från allmän synpunkt i Vilhelmina.
En alltför strikt tolkning av den principiella hållningen att de offentliga inte ska konkurrera med enskilda företag kan dock få negativa effekter för medborgarna. Det måste till exempel vara möjligt för traditionell kommunal verksamhet, som biblioteken, att följa med i utvecklingen.
Det är också viktigt att ta med i bilden att Sverige är ett stort land med väldigt skilda förhållanden. Det finns delar av landet där en samverkan mellan offentliga sektorn och det privata näringslivet kanske är enda möjligheten att behålla en grundläggande kommunal och kommersiell service.
Problemet med denna typ av lagstiftning är att tillämpningen blir avgörande och att det juridiska inflytande ökar också i avvägningar mellan intressen som i grunden är politiska, som avvägandet mellan intresset av en fungerande konkurrens och andra allmänna intressen. I detta fall är det dock uppenbart att något behöver göras för att värna konkurrensen och för att den lokala plantskolan ska slippa konkurreras ut av kommunala rosor.