Inga solfångare på kyrkorna trots att alla måste vara med

Gotland2008-07-17 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Klimatfrågan kan kännas övermäktig för en enkel debattör. Vad hjälper det att jag cyklar och köper närproducerad mat. De flesta bryr sig ju inte.
Här på Gotland är alla förgrymmade över att staten inte vill satsa ännu fler hundra miljoner kronor på våra snabbfärjor. Och Lars Thomsson vill öka flygtrafiken till och från Gotland med 70 procent. Ändå trodde jag att han skulle begripa bättre.
De som tänker tröstar sig med att tekniken fixar också detta. Vi måste få nya, miljövänliga bränslen, så kan vi fortsätta som vanligt. Men "elbatterier för flygplan (och snabbfärjor) finns inte ens på ritbordet", sa den kloka miljöpartisten Karin Svensson Smith i den panel med politiker som jag lyssnade på förra söndagen.
Det finns forskare som tar klimatkrisen på allvar och som inte väjer för de verkligt svåra utmaningarna. Det vi fick lyssna till var en rapport från Stockholm Environment Institute. Vilka möjligheter finns det för planeten jorden att klara "Människan, den art som nu hotar allt liv genom sitt beteende"?

Promille av utsläppen
Svenskar kan alltid klara sig med att vi är så få, våra utsläpp är bara någon promille, de betyder ingenting i det stora hela. Se på Kina - där byggs ett nytt kolkraftverk varje vecka. Då kan man tala om utsläpp av koldioxid.
Är man sen också socialist och vill ha en rättvis utveckling, då måste man väl förtvivla. En miljard människor i världen är kroniskt undernärda, har inte tillgång till rent vatten eller rent bränsle för matlagning.
För dem finns inte den billiga olja som har byggt vår utveckling. "Det är alltid ni som har bestämt, och vi som har fått betala". Så citerade ärkebiskop Anders Wejryd från en konferens i Afrika.
Det finns utvägar på global nivå. Om man ser till både förmåga och ansvar. Det är inte de fattiga som skall dra ner ännu mer på sin konsumtion. Det är de rika - alltså vi! Indiens och Kinas fattiga hundratals miljoner måste undantas. De behöver mer energi för att komma upp till anständig levnadsnivå. Det måste betalas av dem som nu konsumerar alldeles för mycket.

Extrem energiförbrukning
I Indien är det kanske 5 procent av befolkningen som kan bidra till att minska utsläppen, i Kina 20 procent, men i USA 80 procent. USA sticker alltid ut i såna här diagram. Deras energiförbrukning är extrem och deras vilja att gå med i internationella överenskommelser hittills mycket liten. Kan orkaner och översvämningar påverka också jordens överklass?
Det handlar om att hålla uppvärmningen av jorden under två grader Celsius. Då krävs utsläppsminskningar med 80 procent till 2050. Efter den höjning som ännu fortsätter ett tag, "av bara farten" och för att hjälpa de fattiga.
Här handlar det först om att ändra vårt sätt att tänka. Vi måste börja föreställa oss hur vårt liv skulle se ut utan fossila bränslen. Sen kommer politiska beslut: först hur mycket måste vårt land dra ner för att hålla sig inom en försvarbar ram, och hur mycket mer vill vi ge för att hjälpa de fattiga.
Globalt sett måste utsläppsminskningen bli ett nollsummespel. Nu väntar en ny klimatkonferens i Köpenhamn. Då måste Sverige vara med och driva på.
Biskop Koskinen fick in en fullträff: "Vi har 100 kyrkor här på Gotland, orienterade i öst-väst, med stora takytor mot söder. Men försök få sätta upp solfångare där. Riksantikvarieämbetet säger tvärt nej". Se nu till att klimatfrågan får genomsyra all politik!
Läs mer om