Ingen annan demokratireform har fått så stort genomslag

Gotland2008-03-28 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I år kommer det tvåhundrade medborgarförslaget att lämnas in till Gotlands kommun. Vi är bland de bästa i landet. Ingen annan demokratireform har fått så stort genomslag. De allra flesta gäller tekniska nämndens verksamhetsområde, så jag roade mig med att titta lite på de två senaste åren.
Förslagen gäller allt från små frågor, som att sätta upp några bänkar på Stora torget, till riktigt stora som denna: stoppa allt utsläpp från reningsverken, bygg dammar i stället!
När man ser så här, tycks ingen annan nämnd ha lika mycket kontakt med folket som tekniska nämnden har. Varje förslag får i allmänhet ett väl underbyggt svar från förvaltningen. Och sen avslår nämnden - så tror nog många.

Många bra medborgarförslag
Men så är det inte. Jag läser att i landet får ungefär vart sjätte förslag bifall. Vid min genomgång av 2006 och 2007 för Gotland väger det ganska jämt mellan bifall och avslag. Det vill säga, i ungefär hälften av fallen handlar förslagen om sånt som redan är på gång.
Genom åren har rätt många önskat övergångsställe på Skarphällsgatan, till exempel. Där har förvaltningen tagit ett helhetsgrepp till att förändra och förbättra hela gatan i samarbete med affärsinnehavarna. Men allt tar ju tid.
Somliga medborgare har storartade idéer. Som att bygga en våning till över Hemköps parkering, med affärer och biografer. Det får nog kommunstyrelsen ta hand om, tycker förvaltningen. Likaså tanken att sätta upp stora skyltar med "Välkommen till Gotland" vid hamnen och vid flygplatsen. Snyggt men dyrt!
Medborgarförslagen speglar vad som är angeläget för folk. Bra många handlar om beläggning av vägar på landsbygden. Jag hittar en enskild väg i Ala, en på Fårö, en i Kvarnåkershamn. Gemensamt för dem är att det är få som bor där, men många kör där på sommaren.
Förvaltningen har ett standardsvar: "...får prövas i likhet med andra liknande vägar, när ny femårsplan upprättas för 2009 -2013." Gotland har ännu väldigt många grusvägar och ganska lite pengar till att belägga vägar.

Ta bort träd i Hemse
Så finns de rena avslagen, där nämnden tänker annorlunda än medborgaren som kom med förslaget. Nämnden tycker inte, att det behövs ett räcke mellan 70-vägen och den nya cykelvägen i Vibble.
Och inte vill vi ta bort träd i Hemse, trots att "...träden är härbärge åt tusen kajor...Olägenheten att kajor finns i träden måste åtgärdas på annat sätt." Vi vill inte heller asfaltera promenadslingan runt ringmuren, "...det är viktigt att i en sådan känslig miljö behålla de naturliga obearbetade stigar som finns."
Det finns frågor där nämnden känner stor tveksamhet. Som det gamla problemet med belysning vid busshållplatser på landet. Jag hittar samma önskemål från Lye, Väte och Levide nu senast. Där finns också ett standardsvar, kanske svårt att ta till sig för berörda.
De gamla kommunerna satte en gång upp belysning, som nu börjar bli uttjänt och tas bort. Vägverket, som är väghållare, anser inte att det behövs belysning just där.
Och nämnden har inga pengar till de dyra stolpar som krävs numera. Det enda vi kan säga är: Hitta ett sätt att ordna belysning själva, på privat mark!

Husbilar centralt i Visby
Ett alldeles nytt förslag är det här: Ordna parkeringsplatser för husbilar centralt i Visby! Man hänvisar till att såna finns på många andra håll, särskilt utomlands. Förvaltningen och nämndens majoritet sa nej - det finns campingplatser!
Men vi socialdemokrater vill inte ge oss så lätt. Idén med husbil är just att man har allting med sig, och man vill stå med gångavstånd en natt eller två. Då borde både Visby och andra tätorter kunna ställa upp.
Nu kliver folket in på den politiska scenen. "Det här är otroligt bra för demokratin", säger Lilian Edwards, kommunfullmäktiges ordförande.
Läs mer om