Ingen kan vrida tiden tillbaka
Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Söderberg liksom andra goda socialdemokrater vill säkert gärna se en återgång till "den gamla goda tiden" när en socialdemokratisk regering var en självklarhet och all välfärd utfördes i kommunal eller statlig regi. Men varken han eller någon annan kan vrida tiden tillbaka.
Svenskar har blivit medelklass
Rubriken skulle också kunna tolkas som att partiet är på tillbakagång, har inte samma fasta grepp om politiken som förr. Om man vill kan man säga att den egna framgången blivit den värsta fienden.
Framgångsrik facklig verksamhet har gjort de flesta svenskar till välbeställd medelklass. De tycker sig ha rätt till de förmåner som förut bara tillkom "borgarna". De vill själva välja skola och äldreomsorg, eller vårdcentral. Carin Jämtin försvarar med hetta den valfrihetsrevolution som genomförts under s-regering.
"Gärna kapitalism, men inga kapitalister", så biter en borgerlig debattör av. Jämtin vill ha både möjligheten för olika aktörer att utveckla sina idéer, och friheten för oss alla att välja utförare. Men dessa företag skulle inte få dela ut vinst. Flera socialdemokrater har redan påpekat att idén är orimlig. Antingen någon satsar sina pengar i ett företag eller sätter dem på banken, så vill han ha en viss vinst. Det gäller socialdemokrater också. Ingen säger något om att byggföretaget som bygger skolan delar ut en vinst till sina aktieägare. Så fungerar det kapitalistiska systemet. Bygget betalas naturligtvis med skattepengar. Varför skulle då den som driver skolan inte få ta ut vinst?
Kommuner klarar inte flexibilitet
Som vänstern ser det, har socialdemokratin gett upp sin ideologi, sin "själ", när man låtit privata företag gå in och konkurrera om välfärdstjänsterna. Just det som varit partiets stolthet.
Alla svenskar skall ha lika tillgång till vård och utbildning. Vi betalar alla solidariskt för det med våra skatter. Den svåra frågan är väl varför man i kommunal tjänst inte klarar den flexibilitet och nytänkande som har kommit med de nya företagen inom skolan till exempel.
Föräldrar på Gotland väljer Donnergymnasiet eller Guteskolan framför
Sävegymnasiet. Det finns fördelar för
elever på Sudret, det är närmare till Klinte än till Visby. Andra arbetssätt kanske lockar. Friskolan har en ledig dag i veckan för egna studier. Naturligtvis sparar det lärartid för skolan men upplevs nog av somliga elever som en fördel. Är det så att den fria skolan använder sina resurser smartare?
Facket styr verksamheten
Försök till återgång till mer "planekonomi" i Sverige lär inte vara framgångsrika. Det vore mycket mer meningsfullt om politikerna vågade ta tillbaka makten över den offentliga sektorn. Alltså att den som har ansvaret för att ta in skattepengar till den också hade makt över hur pengarna används.
75 - 80 procent av skattepengarna går till löner till de anställda. Över dem, liksom över stora delar av verksamheten, styr fackförbunden enväldigt. De privata välfärdsföretagen har visat att det finns olika sätt att arbeta.