Ingen oväntad reaktion

Bälteskravet finns nu med i bussupphandlingen. Det tillgodosågs av Gotlandsbuss redan i den förra numera ogiltigförklarade upphandlingsomgången. Arkivbild: Tommy Söderlund

Bälteskravet finns nu med i bussupphandlingen. Det tillgodosågs av Gotlandsbuss redan i den förra numera ogiltigförklarade upphandlingsomgången. Arkivbild: Tommy Söderlund

Foto: Söderlund Tommy

Gotland2008-02-08 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Många förvånades över beskedet från Gotlandsbuss att inte delta i en ny anbudsupphandling av kollektivtrafiken på Gotland. Men reaktionen är fullt naturlig. I en ledarkommentar den 25 januari, när länsrätten givit Swebus rätt i delar av sitt överklagande, så framhöll jag att ett nytt anbudsförfarande skulle bli till Swebus? fördel. De ingivna anbudssummorna är ju numera kända, liksom att det i sammanhanget skilde endast en liten summa mellan Gotlandsbuss och Swebus. Givetvis är det då lättare för ett stort rikstäckande bolag att krypa ner i anbudsgivningen, inte minst i syfte att behålla marknadsandelar och givetvis också av prestigeskäl med den utveckling som ärendet fått.
Nu beslutades ändå i tekniska nämndens arbetsutskott i onsdags att man skall avstå rätten att överklaga och i stället gå ut med en ny upphandling. Framförallt är det juristord som ligger bakom detta ställningstagande. Jurister från skilda håll har nämligen bedömt det som ytterst sannolikt att ett överklagande avslås, det vill säga att Swebus än en gång får rätt i att avsaknaden av namngiven vd i anbudshandlingen från Gotlandsbuss är av så avgörande betydelse.
Som bekant är juridik en sak och sunt förnuft något helt annat. Jag hoppas att sunt politiskt förnuft egentligen talade emot den här utvecklingen. Jag är heller inte säker på att ett överklagande hade äventyrat kontinuitet i trafiken, som nu angetts som ett skäl till ny upphandling eftersom en sådan här rättsprocess drar ut på tiden. Här hade ju uttalanden gjorts från såväl Swebus som Gotlandsbuss om att man var villig att köra på en kortare kontraktstid, exempelvis ett år, medan ärendet hade sin rättsliga gång.
Där kan givetvis ett frågetecken uppstå om Gotlandsbuss då verkligen hade fortsatt sin upphandling av nya bussar, för den nuvarande bussflottan lär väl inte ha räckt till. Detta är dock av mindre betydelse eftersom marknaden tydligen är sådan att det inte finns några större svårigheter att sälja bussar av modernt snitt.
Nu är kraven satta lite högre än tidigare, och framförallt gäller det att AC (luftkonditionering) skall finnas i landsbygdsbussarna och att bälten och alkolås skall finnas i alla. De kraven uppfyllde Gotlandsbuss redan i sin förra upphandling. Normalt borde det innebära att Swebus nu skulle behöva lägga sitt bud på ännu högre summor än förra gången. I så fall borde Gotlandsbuss ompröva sitt beslut att dra sig ur. För om Swebus kommer med ett bud under sitt förra, när kraven nu ställts högre, är det om inte rent juridiskt så i alla fall i praktiken att jämföra med osund kartellbildning.
Läs mer om