Inte för sent att sänka skatten
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
De 15 öre som skatten har sänkts är en början, och visar på en ambition att sänka skatten, men de reella effekterna av skattesänkningen är minimala. Endast med en rejäl skattesänkning kommer vi att se de positiva effekter skattesänkningen skulle ge: ökad inflyttning till Gotland, fler jobb och märkbart mer pengar kvar i fickan för alla gotlänningar.
Om det inte är möjligt att sänka skatten mer än 15 öre när vi är mitt uppe i en högkonjunktur så kommer det aldrig att bli möjligt. Om en rejäl skattesänkning ska bli möjlig på Gotland de närmaste åren krävs nytänkande och en plan över hur skattesänkningen ska kunna genomföras utan att den kommunala servicen urholkas. Här har alliansen inte gjort sin läxa. Någon fungerande plan finns inte, utan man sätter sitt hopp till att höjda taxor, punktvisa rationaliseringar och att lite flyt ska ordna biffen. Det är dags att sätta sig ner och fundera över hur Gotlands kommun ska kunna sänka sina utgifter så pass mycket att en rejäl skattesänkning blir möjlig.
Mer effektivt
Gotlands kommun skiljer sig sannolikt inte nämnvärt från någon annan kommun i Sverige. Det innebär att det finns stora effektivitetsbrister i stora delar av verksamheten. En del av nyckeln till sänkta skatter ligger därför i en bred effektivisering av hela Gotlands kommuns verksamhet.
Detta kräver starkt politiskt ledarskap och målmedvetenhet. Än är det inte för sent för kommunalråd och politiker i kommunfullmäktige och nämnder att bevisa att de besitter det ledarskapet. De hittills genomförda punktinsatserna och det försiktigt påbörjade arbetet med att förbättra samarbetet mellan förvaltningar räcker inte. En betydligt högre växel måste läggas i. Alla 7000 som jobbar för Gotlands kommun måste förstå vad som ska göras och varför - alla måste bidra till att se vad som kan göras bättre, smartare och billigare. Kraven måste komma från de styrande politikerna, cheferna ska ge förutsättningarna, men kunskapen och kraften att förändra finns hos de som jobbar mitt i verksamheten.
2007 var delvis ett förlorat år, som fick ägnas åt att täppa igen hål som skapats av den tidigare majoriteten. Nu gäller det att tänka långsiktigt. Om en tempohöjning i förbättringsarbetet kan göra att skatten kan sänkas med någon krona redan 2009 påbörjas en positiv spiral som ger stöd och möjligheter att antingen sänka skatten ytterligare eller använda en del av de frigjorda resurserna att höja nivån på den kommunala servicen.