Inte värt något guldägg
Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
På självaste julafton presenterade två tjänstemän vid statliga Globaliseringsrådet, Pontus Braunerhjelm och Camilo von Greiff, en undersökning av svenska folkets kunskaper om skattesystemet i allmänhet och ordningen med jobbskatteavdraget i synnerhet.
Resultatet av undersökningen, som utförts av opinionsinstitutet Sifo, var häpnadsväckande. Bara lite drygt hälften kände överhuvudtaget till regeringens paradreform. Och även bland dem var det 95 procent som förklarade att det inte påverkat deras arbetsutbud.
Skattekunnandet var bristfälligt också på andra områden. Hela 77 procent av de tillfrågade visste inte var gränsen för statlig skatt (på 20 procent) går, i år vid knappt 32 000 kronor per månad. Nästan två tredjedelar trodde sig betala statlig skatt medan det i själva verket bara (borde dock vara ännu färre) är en femtedel som gör det.
Kunskaperna var skrämmande dåliga även om andra delar av skattesystemet. Skriver "skrämmande" därför att god kunskap om hur, varför och i vilken omfattning skatter tas ut är en viktig del av vår demokrati och definitivt inte bara viktigt för skickliga skattetrixare. Detta därför att regeringar tror, och den nuvarande gör det i särskilt hög grad, att den kan påverka människors beteende genom att ändra skatteregler och skattesatser.
Därför är det så beklagligt att inte jobbskatteavdraget fått en annan utformning, till exempel som en avdragspost från inkomsten (det kunde ändå ha haft samma värde för alla). Då hade definitivt fler känt till det.
En person som försöker göra en i sammanhanget viktig folkbildargärning är Harald Klomp i Uppsala. Han har under julhelgen (!) skapat en hemsida, jobbskatteavdrag.se, där alla enkelt kan se exakt hur mycket just deras skatt sänkts. Om fler känt till att deras inkomstskatt sjunkit med omkring en femtedel, i en del fall med mer, hade säkert också fler älskat reformen och dess upphovsmän. Heder, ja varför inte ett guldägg åt en sådan insats!