Internationella barndagen är idag
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Svenskarna är givmilda. De humanitära organisationerna samlar in pengar som aldrig förr. Mycket mer än före tsunamin. Det var som om den katastrofen gav medmänskligheten en skjuts.
Barn är egna individer
Katastrofer, hur hemska de än är, kan alltså skapa samhörighet och medkänsla som gör att människor kommer varan närmre. Stärker solidariteten. Detta blir tydligt när barn drabbas, här hemma eller där ute. Det gamla uttrycket "mina barn och andras ungar" håller kanske på att förändras till "dina barn är mina barn".
Eller som den libanesisk-amerikanske författaren Kahlil Gibran skriver i sin världsspridda lilla klokbok Profeten: "Era barn är inte era barn. De är söner och döttrar av Livets längtan efter sig själv. Ni kan giva dem er kärlek, men inte era tankar, ty de har sina egna tankar." Barn har egna tankar, egna världar. Barn är egna individer, så som det står i Barnkonventionen, som i år fyller 20 år. Snart inträffar den årliga insamlingen Världens Barn. 100-miljonerstrecket lär nog passeras även i år. Då känns det fel att Regeringen i sin budget nu minskar biståndet med 2,5 miljarder kronor. Biståndsministern talar om korrupta regimer i biståndsländer och att biståndet måste bli mer effektivt.
Jovisst, men då är det fel väg att minska biståndet. Då är det organisationen av biståndet som måste angripas. Det bästa sättet att effektivisera och komma åt korruption är att öka anslagen till de ideella humanitära organisationerna. Där finns kunskapen, den effektiva organisationen, engagemanget och människors tillit.
För att ytterligare höja människors tillit till bistånd och insamlingar måste de goda resultaten föras fram som porlande friska bäckar. Inte bara floder av elände. Barnadödligheten fortsätter att minska. Jämfört med 1990 dör 10 000 färre barn per dag nu. Allt fler barn går i skola, vilket också leder till bättre hälsoläge och en lugnare befolkningsutveckling. Goda framsteg finns att rapportera som motvikt till katastrofrubrikerna.
I den lilla byskolan i Tortiza i Sydossetien, märkt av kriget för ett år sedan, sker nu en återuppbyggnad. Nya vattenledningar har dragits och det finns nya fina toaletter. Nu kan barnen komma tillbaks till sin skola. Detta med stöd av insamlade pengar.
Zlatan och Visby AIK
Zlatans nya fotbollsklubb, FC Barcelona, som har Unicef-loggan på sina tröjor (men ingen annan reklam), drar in 18 miljoner kronor varje år till arbete mot Hiv/Aids. Och på Gotland spelar Visby AIK med Rädda Barnens logga på tröjan. Nyligen skänkte de entréintäkter (4 620 kronor) från matchen mot Levide till arbete för barn på Gotland. Detta är något nytt och hoppfullt, samarbete mellan idrottsrörelsen och humanitära barnorganisationer.
Om vi hjälps åt blir världen lite bättre för barnen och för oss alla. Som Stefan Einhorn skriver i sin bok "Konsten att vara snäll": Godhet lönar sig.