Internationella Kvinnodagen

Nu är det kvinnorna som dominerar det breda publika idrottsintresset. Bland andra Jenny och Sanna Kallur och Carolina Klüft. Antalet kvinnliga chefer ökar, fast långsamt. Till syvende och sist är det i hemmet och på jobbet jämställdheten måste vinnas och uppnås.

Nu är det kvinnorna som dominerar det breda publika idrottsintresset. Bland andra Jenny och Sanna Kallur och Carolina Klüft. Antalet kvinnliga chefer ökar, fast långsamt. Till syvende och sist är det i hemmet och på jobbet jämställdheten måste vinnas och uppnås.

Foto: Adam Ihse / EXPONERA

Gotland2008-03-07 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Internationella Kvinnodagen den 8 mars i morgon. Ja, det är väl rimligt att uppmärksamma kvinnan en gång per år. Hon är ju viktig för människosläktets fortlevnad. Sköter hem och barn. Vårdar sjuka. Vacker att se. Väcker mannens drift och tillfredsställer den.
Nog finns det anledning att uppmärksamma denna del av mänskligheten. Åtminstone en dag per år. Plus Mors Dag förstås.
Kvinnan håller sig snällt i bakgrunden också om lön och kapital. På den gotländska löneligan som nyss presenterades finns bara elva kvinnor (elva procent) och bland kapitalisterna 24 (24 procent).
Männen är tydligen särskilt lämpande att ta hand om plånboken. Och lika lön för lika arbete är sådant man säger, men inte gör. Varför skall kvinnorna ha lika lön, när det är karlarna som hanterar de viktiga utgifterna som bil och hus?

Alla blev feminister
Man måste nog raljera för att inse hur orimligt ojämlikt samhället är på väsentliga områden. Inte så konstigt att det dyker upp kvinnoinitiativ i politiken, som till exempel Feministiskt Initiativ och kvinnolistor vid val.
Feminism blev för några år sedan plötsligt något sorts modeord. Alla skulle vara feminister. Kvinnor och män. Ingen vågade säga emot. Alla manliga partiledare var feminister.
Men verkade inte ha klart för sig vad som menas med feminism. Har man hört dem humma om feminism så drar man på smilbanden. Och förresten, kan någon ge mig en klar och entydig definition av feminism?
Själv sätter jag inte etiketten feminist, eftersom jag sedan gammalt omfattar alla människors lika värde, kvinna som man som barn. Det kan väl vara ett ideal gott nog.
Men visst, så som samhället ser ut måste orättvisorna mellan könen tas fram i ljuset. Omgående åtgärdas, i vart fall i vårt välfärdssamhälle. I andra delar av världen är det en bit längre att gå för att nå det självklara och jämlika målet.
Ett område där kvinnor dramatiskt tagit över under det senaste decenniet är idrotten. Kvinnoidrott noterades väl närmast med en gäspning tidigare.

Kvinnorna dominerar idrotten
Nu är det kvinnorna som dominerar det breda publika idrottsintresset. Sanna Kallur, Carolina Klüft och Kajsa Bergqvist i friidrott. Annika Sörenstam golf.
Anna-Carin Olofsson, Magdalena Forsberg (tidigare) och Charlotte Kalla i skidsport plus Anja Pärsson i utförsbacken.
Dambandyn tog VM nyligen. Damlandslaget i fotboll och damlaget i curling är framgångsrika. Det aktuella svenska laget till EM i gevärsskytte innehåller för första gången endast damer. Och i toppen sitter Riksidrottsförbundets arbetande ordförande Karin Mattsson. Alla utmärkta förebilder för unga tjejer på väg ut i livet. Fast när det gäller kvinnligt företagande har väl startskottet just bara gått. Endast 3,9 procent av Sveriges kvinnor driver egna företag. Av 25 länder i Europa hamnar Sverige på 23:e plats. Dock ligger Gotland bra till bland Sveriges kommuner med en 15:e plats.

Allt fler kvinnliga chefer
Det är hoppfullt för magiska Gotland. Kvinnliga chefer ökar, fast långsamt. Unga Cristina Stenbeck i Stenbeck-sfären och Annika Falkengren i SEB kan inspirera framöver, liksom Eva Werkelin här på Gotland.
Men skall svenskt näringsliv kunna konkurrera i en förändrad omvärld där hållbarhet, klimathänsyn, medmänsklighet och etik blir allt viktigare för affärerna, ja då finns bara ett framgångsrecept: kvinnor i företagens ledning.
Till syvende och sist är det i hemmet och på jobbet jämställdheten måste vinnas och uppnås. Lika lön för lika arbete. Full och okränkbar rättvisa mellan könen.
Läs mer om