Israels moraliska prislapp

Gotland2008-05-08 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Staten Israels bildande i maj 1948 markerade slutet på den två tusen år långa diasporan; den tid då det judiska folket levt utspritt över världen, utan eget land och under den ständiga förföljelse som slutligen kulminerade i förintelsen av sex miljoner judar.
Den 8 maj firar Israel sin 60-årsdag. Den moderna staten Israels historia är intressant ur många aspekter - inte minst betraktad genom omvärldens reaktioner och handlande. Stödet för staten Israel var till en början starkt i stora delar av världen.

Omvärlden kritisk
Det var tydligt att det judiska folkets säkerhet bäst garanterades genom en egen stat. Sedan 1970-talet har dock omvärlden kommit att bli alltmer kritisk till Israel och dess agerande mot det palestinska folket. Det märks kanske tydligast inom FN där inget annat land har fått så många resolutioner emot sig, i genomsnitt 19 per år. Inget annat land har heller trotsat så många. Det innebär inte att Israel är världens mest fruktansvärda regim, men det innebär att det land som bildades som en fristad för människor på flykt undan förföljelse och övergrepp har kommit att bli anklagat för just detta. Många gånger orättvist - andra gånger rättmätigt. Israel pekar gärna på hotet från sina totalitära grannländer, men som demokrati måste Israel vara en föregångare och avhålla sig från övergrepp och övervåld. Den moraliska och pr-mässiga prislappen för Israels agerande är stor.

Läs mer om