Jag har pratat med Michail Gorbatjov
Sovjets siste ledare Michail Gorbatjov åker runt och håller tal. Lennart Lindgren har hört honom tala om miljön.
Foto: MISHA JAPARIDZE
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Upp emot 1000 personer applåderar kraftfullt och länge när Gorbatjov äntrar podiet och talarstolen. Det blir ett 30 minuter långt engagerat tal om världens miljösituation med många hotfulla siffror.
Talar varmt om miljön
Det mesta hinner han avhandla. Dock inte ett ord om klimatfrågan. Kanske har han överlåtit den till sin kollega, den resande missionären Al Gore.
Han avslutar sitt tal med att det behövs "glasnost" (öppenhet och kraftiga förändringar) i miljöarbetet i världen, liksom politisk vilja och solidaritet. Han kräver ett aktivt engagemang och ansvar från näringslivet. Människorna är miljömedvetna, nu måste näringslivet och politikerna följa efter.
Skälet till att Gorbatjov talar så varmt om miljön är att han 1993 grundade den internationella miljöorganisationen Green Cross och har varit dess ordförande fram till för någon månad sedan.
Frågestunden blir intressant. Om Irak-kriget är han kristallklar: det var förlorat redan första dagen. Och han fortsätter självkritiskt med att Sovjets invasion i Afghanistan på sin tid "var ett missgrepp". Välgörande att höra en världsledare, som kommit till insikt och som tycker som vi, som folket. Men det vore bättre om insikten kom före invasionerna. Gorbatjov borde ta ett samtal med Bush.
På frågan om kärnkraft har han en "tuff position", den skall avvecklas. I Mellanöstern krävs en mer intensiv dialog och Iran får absolut inte skaffa kärnvapen.
Var inte rädda för Ryssland!
Vad gäller utvecklingen i Putins Ryssland är Gorbatjov tydlig: "Ni behöver inte vara rädda för Ryssland. Lita på Ryssland, som numera är ett europeiskt land, som vill ha ett enat och starkt Europa. Och gasen i den planerade gasledningen i Östersjön stänger man inte av." Den som lever får se.
Det var Gorbatjovs syn på dagens Ryssland. Men demokratin då? Den haltar ju. Hav tålamod, menade Gorbatjov. Vi är bara halvvägs från ett land till ett annat. Det tog 200 år för USA att nå sin demokrati.
Vad fick honom att arbeta så aktivt internationellt för avspänning och nedrustning? Framför kärnvapenhotet, säger han. Här fick han goda kontakter med USA:s president Ronald Reagan ("en stor president"), vilket bland annat ledde till avtal om att avskaffa medeldistansrobotar.
Varför glasnost (töväder) och perestrojka (reformer) som bidrog till murens fall den 9/11 1989 och sedan till Sovjetunionens sammanbrott 1991? Många skäl, menade Gorbatjov, men "ibland måste man riva det gamla och bygga nytt".
Hans internationella avspänningsarbete gav honom Nobels fredspris 1990.
Han levererade också en anekdot från ett samtal med Margret Thatcher i december 1984. Hon hade avsatt 15 minuter och inledde mycket kärvt. Då svarade Gorbatjov: "Jag har inte för avsikt att be Er bli medlem i kommunistpartiet." Skratt och isen var bruten. Samtalet pågick i tre timmar och handlade om nedrustning och avspänning.
Samtal med Gorbatjov
Själv fick jag ett samtal med Gorbatjov i VIP-rummet efter föredraget och kunde informera från den organisation som jag representerade. Att vi byggt 108 skolor i Tibet, där 13000 tibetanska barn nu får utbildning. Att vi också för in miljön i undervisningen.
Han var nyfiken och ville veta hur allt detta var möjligt, om finansiering med mera. Så fick jag ett handslag och ett uppmuntrande "gratulerar". Åkte så, något upprymd, åter till min lilla ö i världen.