Jag vill ha halkfritt för dagens dricktransport
Varje droppe av dricke som rinner ur kaggens hanicke är värdefull och en mycket njutbar måltidsdryck. Foto: Tommy Söderlund
Foto: Tommy Söderlund
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Speciellt idag, för efter turen med morgonfärjan till Oskarshamn skall jag köra bilen till Linköping. Och då får det gärna vara torra och halkfria vägar. I alla fall inte vägar med drivande snö. De upplevelserna sådana ger avstår jag gärna, det räcker med de gånger de hittills förekommit.
På säljlistan
Att jag förutspår den vita julen är ingen kvalificerad gissning efter att ha studerat SMHI:s prognoser. Där är ju snötäcket i fara till och med långt upp i Norrland.
Skulle det ändå bli en vit jul här på Gotland - eller i Östergötland - kan Mats Odell sätta upp SMHI på sin kritiserade försäljningslista för de statliga verksamheterna. Och då kan väl knappast någon klaga på att vi förskingrar allas vår gemensamma egendom. Egendom som inte fungerar tillfredsställande brukar man ändå göra sig av med.
135 års verksamhet
Tyder man ut vad bokstäverna i SMHI står för så är det Sveriges Meteorologiska och Hydrologiska Institut. SMHI är en myndighet under miljödepartementets paraply och har i sitt uppdrag tre ben att stå på: meteorologi, hydrologi och oceanografi. Det sistnämnda antyds inte i namnet. För övrigt kan man i Nationalencyklopedin läsa bland annat det här om SMHI:
"Övergripande för alla tre disciplinerna är forskning kring klimatet och miljön. Den mest kända av dessa verksamheter är nog meteorologin och framförallt den del som är knuten till väderleksprognoser. Detta grundas på att vädret påverkar de flesta människor; i arbete och fritid. Idag är många verksamheter beroende av prognoser och klimatanalyser t ex inom transportområdet och samhällsplanering."
Så visst är väderprognoser en betydande del, och då inte bara inför julhelgen för att säga vilket väglag de bilburna har att förvänta sig.
Ända sedan starten 1873 har myndigheten onekligen skött sig väl. Även om den inte alltid lyckas pricka in alla lokala vädervariationer.
Lugn resa
Det vill emellertid till att jag får en lugn resa i dag när jag för första gången på alldeles egen hand skall forsla en dunk dricke till julfirandet på fastlandet. En jul utan dricke är för mig knappast någon riktig jul, och inte heller för de flesta i familjekretsens mellangeneration. Denna vår gotländska specialitet brukar från Blekingefamiljen kvittas med rökt ål på julbordet. Ål och dricke, kan man få det bättre?
Det är som sagt första gången med dricktransport på egen hand. Tidigare har alltid hustrun och jag rest tillsammans, och då har den som inte haft ansvar för körningen kunnat passa drickdunken, för att pysa den med jämna mellanrum men också se till att den inte ramlar.
Allt det där måste jag nu ombesörja på egen hand eftersom den nypensionerade hustrun flög till julfirandet redan i måndags när arbetet inte längre satte stopp för möjligheten att vara med på barnbarnens julavslutningar. Och numer har flygtransporterad dricke blivit en omöjlighet. Tidigare har också den formen av transport praktiserats någon gång, alltså innan vätskeförbudet infördes på våra flyplan. Fast egentligen spelar det ingen roll just den här gången - brygden var inte färdig i måndags.
Tiderna ändras
Det är bara att acceptera att tiderna förändras. Ingen snö på julen och inte längre tillåtet att ta med en dunk dricke på flyget. Fast vad jag förstår så kan vätskeförbundet på flygen vara på väg att luckras upp. Ryktena går att EU har börjat agera. Inte är väl den enkla förklaringen att det flitigt resande EU-folket insett svårigheterna med att transportera sina egna drycker och fått problem med det - precis som jag nu har med dricken till julbordet?
När det däremot gäller snö på julen så tror jag att det faktiskt är mer ovanligt än vanligt här på Gotland. Jag står nu inför mitt livs 63:e jul och även om jag inte kommer ihåg de allra första vill jag påstå att huvuddelen av de 63 har varit snöfria här på våra breddgrader.