Kamp om företagarnas gunst
I november 2002 manifesterade företagare mot regelkrånglet genom att idka högläsning mitt i Stockholm city. Bland högläsarna fanns centerledaren Maud Olofsson. Arkivbild: Mark Earthy/Scanpix
Foto: Mark Earthy/SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Men det allvarliga är egentligen inte förseningen utan den utformning förslaget nu fått, bland annat efter ingripande från EU. Förslaget var krångligt och innehöll svåra gränsdragningsproblem redan innan men blir det etter värre genom den begränsning av företagens storlek, 250 personer, som införs.
Inte bästa lösningen
Tanken bakom, att göra tjänster som har ett stort arbetsinnehåll billigare och efterfrågan därmed större, är det naturligtvis inget fel på. Ändå blir det ibland inte bra. Främst beror detta på det kamrerstänkande och de makroekonomiska perspektiv som så totalt tillåts styra finansdepartementet.
Genom att göra åtgärderna så individuella och specialiserade som möjligt sparar statskassan onekligen pengar. De reformer som vidtas blir också mer effektfulla. För de som omfattas. En generell sänkning, liknande det företagsstöd som funnits sedan 90-talet men som helt försvinner vid årsskiftet, hade helt klart varit att föredra.
Stämma i bäcken
Baksidan av myntet är dock ökat krångel. Så har, enligt Näringslivets Regelnämnd, regeltrycket sedan alliansregeringen tillträdde ökat med 63 procent! Fullständigt oacceptabelt när målet istället är att den totala regelbördan skall minska med 25 procent fram till 2010. Man jobbar väl inte enligt principen att gärna färre regler men först en ansenlig hög med nya?
Nej, så är det naturligtvis inte. Och ingen behöver tvivla på att inte Maud Olofsson och hennes departement gör vad de kan för att förverkliga sitt vallöfte.
Därför är det beslut regeringen häromdagen tog om inrättandet av ett särskilt regelråd liksom den förordning om utredning av konsekvenserna vid regelgivning så viktigt. Det kan stämma i bäcken istället för i ån!
Ju flera, desto bättre
Socialdemokraterna anklagar, efter ett oändligt antal år i regeringsställning när man nästan ingenting gjort, den borgerliga regeringen för att göra för lite för företagarna.
Så välkomna med i arbetet. Så länge förslagen är konkreta, väl genomtänkta, och det finns en ärlig avsikt bakom finns det ingen anledning att tveka. Då är Sveriges alla företagare bara att gratulera. För de har allt att vinna på en ärlig kamp om deras gunst.