Känns som alla vägar bär till Mora
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Jag fick tala med Chester Bernsten, utredare, som berättade att vägnätet är uppdelat i nummer - där de största är Europavägar och därmed har E-nummer. Alla vägar har en start - och slutpunkt, så kallade fjärrorter. Däremellan finns knutpunkter, som exempelvis Jönköping, där många vägar möts. Sen finns närorter - sådana som ligger närmast när man kör.
Förberedelser
Jag frågade Bernsten om det inte är ett förvirrande system för turister - hur ska de förstå?
- Vi förutsätter förberedelse, svarade han.
Chester Bernsten fortsatte med att berätta att han personligen brukar lägga upp sitt resande efter vägnumreringen och på så vis blir orterna inte så viktiga.
Jag begrep ändå inte, utan frågade om det inte fanns någon storortsprincip, alltså de större orterna - de kanske något mer kända, borde inte de få vara med i vägvisningsdirektivet? Men nej, det fanns det inga planer på att införa. Man får helt enkelt lära sig hålla koll på numren.
Silte
Visst tänkte jag, det är ju ganska enkelt nu för tiden, med GPS och välritade och billiga kartor. Men samtidigt så kan man ju göra fel - som paret i Italien som knappade in Carpi i stället för Capri på GPS:en, 65 mil senare fick vända om och köra rätt. Eller som när jag och min man bilade på Gotland. Vi skulle till Slite, men kartläsarmaken visade med bestämd hand mot den lilla socknen Silte. Hade Slite varit en fjärrort hade vi inte behövt köra fel. Eller om jag hade förstått att jag skulle planera efter vägnummer.
Bernsten berättade också att E4:an är den enda väg som är uppdelad - den är så lång att fler fjärrorter behövs: Helsingsborg, Stockholm, Sundsvall och Haparanda.
Personligen kan jag tycka att det finns ganska många intressanta ställen mellan Stockholm och Helsingborg och att exempelvis Norrköping skulle det kunna vara skyltat mot, när man lämnar huvudstaden. Eller om man åker från Haparanda så vore Luleå och Umeå rimliga resmål som därför borde skyltas till ganska tidigt på bilfärden.
Fjärrorter
Transportstyrelsen är som sagt var ganska ny - tidigare hade Vägverket ansvar både för den fysiska vägen och planeringen av densamma, men numer finns alltså en beställar- och kontrollmyndighet. Själva skyltarna sätts emellertid upp av Vägverket region och kommunen.
Så Transportsstyrelsen sitter i Borlänge och bestämmer en minimiskyltning med fjärrort, knutpunkt och närort. Kommunen och Vägverkets regioner sätter upp skyltarna och har faktiskt, enligt Bernsten, rätt att sätta upp fler skyltar. Låt mig då föreslå att Vägverket på eget bevåg inför "sunt förnuft-orter", alltså sådana som många bilister förväntas vilja åka till.