Kapprustning mot orättvisor
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Enligt dåvarande generalsekreteraren Kofi Annan var avsikten med initiativet till ett Millennietoppmöte, att utnyttja den symboliska kraften i millennieskiftet för att uppmärksamma människors behov världen över. Och att sätta en milstolpe.
I Millenniedeklarationen säger sig medlemsstaterna ha ett kollektivt ansvar för att principerna om människors värdighet och jämlikhet respekteras och efterlevs.
Hur blir praktiken?
De pekar också på sitt ansvar för de mest sårbara och utsatta, framför allt barnen, som är världens framtid. Grundläggande värderingar lyfts fram i internationella relationer: Frihet, Jämlikhet, Solidaritet, Tolerans, Respekt för naturen och Delat ansvar.
Högtidligt och vackert. Hoppfullt och självklart. Men, men, men, hur blir praktiken?
Åtta konkreta mål har satts upp, som skall nås till år 2015:
Halvera extrem fattigdom och hunger.
Garantera grundskoleutbildning för alla barn.
Främja jämställdheten mellan könen.
Minska barnadödligheten (barn under fem år) med två tredjedelar.
Minska mödradödligheten med tre fjärdedelar.
Bekämpa hiv/aids, malaria och andra sjukdomar.
Säkra en hållbar utveckling.
Utveckla ett globalt partnerskap, d.v.s. samarbete för en positiv utveckling.
Barnadödligheten minskar
Nu är det halvtid. Vad har hänt? Betydande framsteg, faktiskt, enligt FN-organet UNDP:s rapport den 2 juli i år. Fattigdomen har minskat och därmed skulle det första målet kunna uppnås. Andelen som lever på högst en dollar om dagen har minskat från 32 procent (1990) till 19 procent (2004).
Fler barn går i skola - inskrivningen ligger nu på 88 procent. Kvinnors politiska makt har ökat. Barnadödligheten minskar på global nivå, men i vissa länder är det fortfarande illa ställt. Insatser för att komma tillrätta med mässlingen, malaria och tbc har ökat markant.
Dock ser det bekymmersamt ut på många andra områden. Mer än en halv miljon kvinnor dör årligen under graviditet och förlossning, få framsteg att minska antalet undernärda barn, aids-döden sveper vidare, det är långt kvar till rent vatten för alla.
Att snälla blir förbannade
Hållbar utveckling återstår att leva upp till - se bara på klimatproblemen, där nya rapporter signalerar att situationen kan vara värre än vad som tidigare sagts.
Nu är det sju år kvar. Nu gäller det att nå fram till milstolpen. "De politiska ledarna måste agera omedelbart och gemensamt", enligt FN:s generalsekreterare, Ban Ki-moon.
Förvisso är det så. Det behövs helt enkelt en ny kapprustning. Denna gång mot orättvisorna. Och till människorna ett gott liv.
Tage Danielssons gamla recept skulle kunna sätta fart på utvecklingen:
Förstörelsens fästen
är kraftigt bemannade.
Det är dags för de snälla
att bli fly förbannade.