Kärnkraft och euro löser inget
Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Trots att partierna i alliansregeringen kommit överens om att inte ta ställning till vare sig avveckling eller utveckling av kärnkraften under den här mandatperioden väljer folkpartiledaren att obstruera.
Senast sker det i det förslag till program inför EU-valet den 7 juni som partiet nu presenterat. Sverige ska satsa på kärnkraftsutbyggnad för att "bli en viktig energiexportör till andra EU-länder" heter det bland annat. Och vidare att kärnkraften "är det enda energislag som idag kan täcka industrins behov av billig och ren el".
Det är lätt att ifrågasätta båda påståendena. Kärnkraften är varken billig eller någon ren metod att producera el. Inte om den skall bära alla sina ekonomiska och miljömässiga kostnader med allt från uranbrytning till slutförvaring av avfallet. Och det är naturligtvis därför det byggs så få nya kärnkraftverk i såväl Europa som världen just nu.
Vid den presskonferens där programförslaget presenterades kritiserade Jan Björklund andra partier för att vara så "ljumma" i sin EU-politik. Med detta vände han sig särskilt mot socialdemokraterna som väljer att skicka den tidigare EU-motståndaren Marita Ulvskog till Bryssel men säkert också till moderaterna som valt att ge sitt budskap en alltmer nationalistisk inriktning.
Det ligger mycket i den kritiken.
Trots ett sammanhållet och, bortsett från kärnkraften och euron, i all huvudsak väl utformat program lär folkpartiet få det tufft i EU-valrörelsen. Marit Paulsen, som vunnit provvalet, var en lysande rekrytering inför EU-valet 1999. Hon är knappast samma röstdragare i år. Någon annan av liknande kaliber syns inte till. Det kan därför bli svårt för folkpartiet att behålla sina båda mandat. Med tanke på att en av partiets ledamöter idag heter Maria Carlshamre, och bekänner sig till feministiskt initiativ, gör det förstås ingen större skillnad.