Kina tar plats på världsarenan
Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Bella presenteras i ett temanummer om Kina i National Geographic. Hon är 15 år, går i nionde klass i en av Shanghais bästa skolor. Elitskolan Yangpu, där det kostar motsvarande 7 500 kronor om året. Bella är enda barnet i en typisk medelklassfamilj.
Ettbarnssystemet
Ettbarnssystemet är hårt genomfört, även om man nu börjar rucka på reglerna. Föräldrarna har goda inkomster och satsar stort på sitt barn. Många barn i Kina idag är hårt pressade av krav att lyckas för familjens skull. Föräldrarna som lever i en brytningstid mellan det gamla och det framvällande nya har egna brustna ambitioner som nu projiceras på barnen.
Den kinesiska medelklassen har vuxit dramatiskt under det senaste årtiondet och omfattar nu 150 miljoner människor. En medelklass som Mao på sin tid försökte utplåna.
I dagens öppnare och friare Kina där marknadskrafterna tillåts spela ganska fritt är det många som tar för sig. Västerländska ideal flödar in med musik och kläder. En modern ungdomsgrupp rusar fram. I de stora städerna fattas inget på marknaden.
Detta nya Kina får normalt inte samma framtoning i rapporterna som det som förknippas med en regim med informationsbegränsning, brister i mänskliga rättigheter och övergrepp i Tibet.
Ett samhälle i stark förändring
Tveklöst är det kinesiska samhället under stark förändring. Ekonomin växer så det knakar. Arkitekten bakom denna utveckling, Deng Xiaoping, använde slagordet: "Det viktiga är att katten fångar råttan, sedan spelar det ingen roll om den är svart eller vit." Det avgörande är att få igång en ekonomisk tillväxt, inte om ägandet är privat eller statligt eller om ekonomin styrs av marknaden eller staten.
Men som alltid i tider av förändring och med kraftig ekonomisk utveckling växer klyftorna mellan rika och fattiga, mellan stad och land.
I landsbygdssamhällen är fattigdomen fortfarande stor och tiden står stilla i ålderdomliga system. Jag har själv upplevt detta under ett par resor i Kina och Tibet på senare år. Dessutom präglas människorna hårdare av det politiska systemet ju längre från staden man kommer.
Den dramatiska utvecklingen ger också andra oönskade och svårkontrollerade effekter, som miljöförstörelse, korruption, familjer och barn som kommer i kläm. Regimen är medveten om allt detta. Men Kina är inte Sverige. Våra 9 miljoner innevånare kan vara nog så besvärliga att hantera. Hur skall det då inte vara med det 150-dubbla?
Den kinesiska regimen är uppenbart skicklig på att dra upp strategier för att utveckla landet till en stormakt.
Alltfler nobelpristagare från Kina
Utöver den ekonomiska utvecklingen sker nu en snabb kunskapsutveckling med satsning på forskning och högre studier. Sannolikt kommer vi att få se alltfler nobelpristagare från Kina. Västvärlden förstår inte fullt ut denna utveckling. Kinesiska ungdomar lär i väst, återvänder med förvärvade kunskaper som omsätts i en omvälvande utveckling. Medan Väst stannar hemma.
Så, det dröjer inte så länge förrän Kina blir en riktigt stor spelare på världsarenan. Tveklöst kommer Kina att springa förbi USA och Europa. Bella och hennes kompisar kommer att erövra världen.