Klart det handlar om politik
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Denna tes grundar nämligen Håkan Ericsson sin uppföljande ledare i går på. Det är så oerhört tröttsamt att ständigt påpeka Håkan Ericssons fulretorik men jag känner mig tvungen.
Självklart handlar bostadsbyggande om politik. Men vi är väldigt många som är övertygade om att subventioner inte är lösningen. Om inte annat torde historien vara ett bevis för detta.
När man subventionerade studentlägenheter byggdes det förvisso sådana lägenheter som aldrig förr. Problemet är dock att subventioner också leder till total brist på flexibilitet. Lägenheterna får bara hyras ut till studenter. Precis som särskilda subventionerade "seniorboenden" bara får hyras av seniorer.
Det finns många som vill ha enkla och billiga bostäder som inte är studenter. Det borde vara efterfrågan på bostäder som styr produktionen, inte efterfrågan på just nu aktuell subvention.
Som CUF:arna Magnus Andersson och Hans Olsson skriver här intill handlar det också om så högt ställda krav på standard att det blir regelvidrigt att bygga enkla och billiga bostäder.
Bostadsplanering är i högsta grad en fråga om politik, men politiken ska inte bestämma standard på lägenheterna, det ska kunderna/hyresgästerna göra.
Och frågan kvarstår: varför har vi överhuvud taget en brist på bostäder om socialdemokraterna sitter inne på de enkla lösningarna? De har suttit på makten i en herrans massa år och bostadsbristen och situationen på bostadsmarkanden uppstod knappast hösten 2006.
Kommunens politiska mening är att tillgången på ungdomsbostäder ska lösas genom de flyttkedjor som blir till följd av nyproduktionen av hyresrätter. Men när det gäller boenden för äldre visar man mer handlingskraft. I länsstyrelsens bostadsmarknadsanalys för 2009 står det att "På Gotland kommer det att byggas 155 seniorbostäder eller liknande under de närmsta två åren, då handlar det helt om omvandling av kommunens servicehus till seniorboenden".
Boverket konstaterar att endast 16 procent av kommunerna uppfyller lagkravet på riktlinjer för bostadsförsörjningen. Och att det är unga och äldre har svårt att få bostäder.
Det är helt klart att det saknas politisk vilja att bygga för unga så som man gör för äldre men det är knappast någon ny företeelse.