Klimatmålen måste skärpas
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Rapporter om fortsatt snabb avsmältning av polarisarna och glaciärer strömmar in. Likaså rapporter om extrema vädersituationer, successiv ökenutbredning och problem med färskvattentillgång i delar av världen.
I slutet av juni pågick i Tällberg i Dalarna samtal om miljösituationen i världen och om klimatfrågan. Denna lilla ort vid Siljans strand strax norr om Leksand lyser numera på kartan genom Tällberg Forum.
Samtal om miljöfrågor
Ett internationellt forum som etablerat sig som en allt viktigare årlig mötesplats för samtal om miljöfrågor och hållbar utveckling. Ett forum som byggts upp av förre Volvodirektören Bo Ekman.
Ett exempel på att näringslivsfolk kan inse sin roll i helheten för jordklotets överlevnad. Tidigare har man med tillfredsställelse kunnat notera Percy Barneviks metamorfos till en vacker fjäril i humanitetens tjänst.
Några av dessa intressanta samtal har visats i Kunskapskanalen, denna kanal som tillhör det allra bästa i svt:s utbud. Samtal som förts mot en dyster fond av negativ miljöutveckling i världen. Men deltagarna har ändå varit hoppfulla. Och den strategiska internationella sammansättningen av forskare, politiker, näringsliv, universitetsfolk och media har blivit till en "kritisk massa" som föder fram tankar och lösningar.
Just samtalstonen är styrkan. Inte hårda debatter eller prestigefyllda förhandlingar. Kanske är Tällberg Forum på väg att etablera sig som ett slags årligt annorlunda G8-möte om hållbar utveckling.
Katastrofala tröskeleffekter
Ett möte som har tyngd genom kvalité och får därmed uppmärksamhet, vilket innebär möjligheter till påverkan och förändring. Detta är ett hoppfullt exempel på att en enskild persons initiativ kan göra skillnad också i ett stort perspektiv.
En av de mer imponerande deltagarna i samtalen var chefen för Stockholm Environment Institute, Johan Rockström, som med stor tyngd kunde visa på riskerna att passera "katastrofala tröskeleffekter".
Dessa har sannolikt redan inträffat i Arktis och för många av jordens glaciärer. En risk som forskarna nu börjar tala om är att ekosystem kan löpa amok om vissa trösklar passeras. Ett nytt oroväckande hot som kan läggas till de katastrofscenarier vi redan hört: flera meters höjning av havsytan, kollaps av jordbrukssystem i torrområden, fiskeresurser och korallrev som ger upp.
Deltagarna i Tällberg Forum gjorde som avslutning ett konkret uttalande till världens ledare inför det internationella klimatmötet i Köpenhamn nästa år. Det är dags att sikta mot en koldioxidhalt i atmosfären på högst 350 ppm (parts per million).
Naturen inte förhandlingsbar
Idag ligger det värdet på 385 ppm och i hittillsvarande diskussioner talas det om 450 ppm. Redan denna gräns kräver 90-procentiga utsläppsminskningar fram till 2050. Då förstår man att mänskligheten står inför en enorm utmanig om man vill fortsätta sin levnad på detta lilla klot i Universum.
Det betyder också att den svenska regeringen inför Köpenhamnsmötet måste våga sikta mot gränsvärdet 350 ppm. Måste våga ta strid mot expansiva särintressen. Och visa att retoriken kan möta praktiken.
Tveklöst är det naturen som sätter dagordningen för människans handlande. Inte pengar, inte teknik, inte stolta uttalanden. Naturen är inte förhandlingsbar.