Kommer tillstånd att ges för att bygga gasledningen?
Kostnaderna för gasledningen skjuter i höjden. Idag flera miljarder euro mer än när Schröder, dåvarande förbundskansler i Tyskland och Rysslands president Putin högtidligt skakade hand år 2005. Är tillstånden klara till 2015?
Foto: Jockel Finck
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Kostnaderna skjuter i höjden med en sällan skådad hastighet och ligger idag på flera miljarder euro mer, än när Schröder, dåvarande förbundskansler i Tyskland och Rysslands president Putin högtidligt skakade hand år 2005.
Men det väsentligaste av allt; ännu finns inget enda tillstånd någonstans i något av de berörda länderna för att kunna lägga ner en rörledning.
Gotlands kommun trycker på om att få bygga hamn i Slite. Kajer skall rivas. Löst sediment skall dumpas i havet. Kemikalier kommer att frigöras. Stora ingrepp kommer att ske. Den undermåliga miljökonsekvensbeskrivningarna tekniska nämnden har gjort och som delvis underkänts av kommunen egen miljönämnd, borde varje gotlänning läsa.
I Lubmin, en badort nära polska gränsen förbereder man samma lagring som i Slite för samma långa 18 meters stålrör som i Slite och för samma buller och trafik i ett litet samhälle. Produktionen av rören skall börja nästa månad. 100 mil rör till en kostnad av nio miljarder euro för att årligen skicka 27,5 miljoner kubikmeter gas från den tilltänkta starten 2011. Det skriver den tyska tidningen Zeits näringslivsbilaga så sent som den 17 april i år. Men än finns som sagt inte något enda tillstånd klart.
Tyskland, Ryssland, Sverige, Finland och Danmark måste ge sitt tillstånd att lägga ner rör i Östersjön. Estland, Lettland, Litauen och Polen måste höras och just randstaterna ställer sig kallsinnigast till projektet näst efter Sverige, enligt tidningen Zeit. Överallt finns betänkligheter kring projektet. Miljöexperter varnar för ammunition och kemiska stridsmedel, som sänktes under tio år efter andra världskriget i vår Östersjö. Enligt tidningen ligger 400 000 ton ammunition på havsbotten och stora delar av den är lagrad längs den tänkta rörledningssträckan.
Jämför med Hitler-Stalinpakten
Det finns också fredade zoner för fisk, lek utanför Gotland och i den låglänta Greifswaldsbukten, ett naturskyddsområde mitt i sträckningen. Andra stater, som Polen, är rädda för energiberoendet av ryska monopolister i Gazprom och EU ifrågasätter ett projekt som bara gynnar två stater. Polen jämför projektet med Hitler-Stalinpakten.
Att man inte lägger rören över de baltiska staterna och Polen beror enligt Nordstream på, att dessa länder önskar profitera på gasledningen med årliga avgifter för marktillstånd. En kostnad som i nuläget uppskattas till en miljard dollar per år och som skulle öka underhållskostnaderna med 15 procent över 25 år.
Det är inte Nordstream beredd att betala. Kapital och möjliga arbetstillfällen står som vanligt mot den miljö som människor lever i. Å andra sidan vore det en utökad demokratisering om Ryssland drog gasen genom de baltiska länderna. Fler länder skulle gynnas.
Det är fullt förståeligt att miljöminister Andreas Carlgren lutar sig tillbaka och inväntar miljökonsekvensbeskrivningar från Nordstream värda att tas på allvar. Hittills har han konsekvent förkastat som otillräckligt det faktamaterial, som inkommit. Det gäller bland annat vad som händer vid sprängningar på Östersjöns botten. Eller konsekvenserna för alla naturskyddsområden i havet, som ligger i rörens sträckning.
Annat är hur framtida gasexplosioner tas om hand. Alltså alla risker som uppstår vid ett bygge och en framtida användning av gasrören. Det går inte att vifta bort med den gamla rysskräcken. Östersjön är ett mycket känsligt vatten, kära gotlänningar.
Tyska försvaret har klart deklarerat att man varken tar ansvar för någon förstörelse av kommande pipeline eller för mänskliga skador, om ammunition råkar detonera vid bygget.
Inte godkänd före 2015
Inte någon, vare sig i Sverige eller inom EU, tror att någon tillståndsgivning för att lägga ner en rörledning kommer att vara godkänd före 2015. Man väntar som sagt på en utförlig miljökonsekvensbeskrivning från Nordstream. Idag är frågan i Tyskland inte om man behöver gas, utan om man kan hitta gasen billigare någon annanstans, avslutar tidningen Zeit.
Bygget kring gasledningen kan få katastrofala följder om man som Gotlands kommun cyniskt tutar och kör på, utan att ha klart för sig vilka miljökonsekvenser varje del av projektet, aldrig så litet, kommer att få, livrädda som kommunledningen är för att få ett överklagande, som drar ut på tiden.
Östersjön är fortfarande ett innanhav och bräcklig som en cancerpatient. Just nu står bygget av rörledningen och väger för eller emot liv i vatten och på land.