Kommunalt sopmonopol för hushållsavfall
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
"Idag är det bara kommunen, eller den som kommunen anlitar, som får hämta hushållsavfall och transportera det till behandling eller återvinning."(Citat från Dagens samhälle").
Miljöbalken och Avfallsförordningen som Ingvar Gannholm hänvisar till, har inga detaljerade anvisningar för hur avfall skall tas omhand. Det beslutar kommunfullmäktige i Renhållningsordningen.
Man betalar per kilo
Det system som Gotlands kommun nu håller på att införa går ut på att varje fastighetsägare betalar ett sopabonnemang. Hon kan välja att lämna både brännbart avfall och komposterbart avfall i olika behållare.
Hon kan också välja att själv kompostera. Då blir det billigare, eftersom soporna vägs och man betalar per kilo. Den som inte vill dela upp brännbart och komposterbart utan lämnar allt i en behållare, får betala mer.
För att få kompostera själv, måste man begära tillstånd från Miljö- och hälsoförvaltningen. Det måste också ägare till fritidshus göra. De kan nämligen få tillstånd att ta hem sin soppåse till sin vanliga soptunna.
Där kommer problemet. Det som till exempel GT skriver om 26 augusti. Folk som har fritidshus lånar eller hyr ut dem på sommaren. Då finns inget sopabonnemang och ingen sophämtning vid det huset. Hyresgästen gör som i Tofta, dumpar sitt avfall hos någon annan.
Tvång med sopabonnemang
På Fårö har renhållningen räknat efter hur många hus som var "ödeanmälda". När en fåröbo fick se den listan, såg hon direkt, att många av dem visst är bebodda.
Om tekniska nämnden fick besluta att varje bostadsfastighet skall ha ett sopabonnemang, vore det problemet löst. Nu är det inte riktigt så enkelt, säger Anders Lindholm, renhållningens chef. Lagstiftning ligger ju alltid lite efter verkligheten.
Det är enligt kommunens renhållningsordning inte tillåtet för Ingvar Gannholm att ha en påse med resterna av sin lunch liggande i bilen. Den skall han kunna lämna på sin arbetsplats. Men han har rätt i att det finns "gröna påsar" att köpa. Sen maj i år finns på återvinningsgårdarna tunnor där man kan lämna dessa. Det är ett speciellt tillstånd från Miljö och hälsan, tänkt som service till folk med husbil (eller husvagn med egen latrin). De stannar kanske inte på en campingplats där det finns avfallshantering.
På återvinningsgården tar man 100 kronor för den gröna påsen. Man vill annars att allt hushållsavfall skall hämtas vid den fastighet där det uppkommer, inte fraktas omkring på ön.
Just för hushållsavfall
Grundregeln är att kommunen har "sopmonopol" just för hushållsavfall. Tänk efter en smula, så förstår man kanske, att den här hanteringen måste vara strängt reglerad. Matrester blir snabbt dåliga, sprider bakterier och lockar råttor och andra djur.
Varför har somliga så svårt att acceptera den ordning som tekniska förvaltningen och tekniska nämnden efter flera års arbete stannat för?
Nej, Ingvar Gannholm, jag är inte representativ för tekniska nämnden. Ingen av de andra är dum nog att sticka ut hakan så här.