För Gotlands del rör det sig om cirka 3 200 kommunalt anställda - det finns fackanslutna i jämförbara arbeten också utanför kommunen. Uppgörelsen kommer sannolikt att påverka årets resultat för kommunens bokslut. De 80 miljoner som avsatts för årets löneökningar lär inte räcka. Däremot är de 100 miljonerna som beräknats i nästa års budget sannolikt tillräckligt.
Om det nu skulle visa sig att den kommunala balansen för innevarande år ger underskottssiffror så kommer jag inte att kritisera detta om man kan påvisa att det beror på att lönenivån för de kommunanställda spräckt ramarna. Är det några som är värda ett rejält lönelyft så är det framförallt kommun- och landstingsanställda inom vården och omsorgen.
Kan dessutom löner på en anständig nivå bidra till att höja statusen på dessa yrken så att en framtida rekrytering underlättas så är det så mycket bättre. Man skall veta att det inom dessa yrkeskategorier finns en hel del 40-talister som står nära sin pensionering och då gäller det att få "ungt och friskt blod" in i verksamheten. Idag är det inte lika lätt att rekrytera personal på något som närmast kan liknas vid att man vädjar till enskilda personers känsla för att man skall göra ett kall.
Nu handlar förvisso inte yrkeskategorierna inom Kommunal enbart om vård och omsorg, men det är där som de stora löneklyftorna varit tydligast. Därför är det en helt riktig väg i avtalet att man ger en del av löneökningsutrymmet som rena låglöne- och jämställdhetssatsningar.
Krontal är i de här fallen mer utjämnande än procentpåslag.