Konkurrens om apotekskunderna
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Svenskarna som blir snuviga och febriga vid en udda tidpunkt får tåligt vänta på att apoteket ska öppna sina portar för att det ska bli möjligt att köpa lindrande mediciner. Men nu närmar sig äntligen slutet för apoteksmonopolet - om än långsamt. I december 2006 beslutade regeringen att tillsätta den så kallade apoteksmarknadsutredningen, för att åstadkomma effektivisering, bättre tillgänglighet för konsumenterna, prispress samt en säker användning av läkemedel.
Rättvis konkurrens
Utredningen förväntas bli klar längre fram i vår. Och i helgen preciserade socialminister Göran Hägglund en del av regeringens mål på Dagens Nyheters debattsida. Hägglund vill att de system som utgör apotekens "infrastruktur", som receptregister, e-recept och liknande, ska brytas ut från Apoteket AB för att underlätta för en rättvis konkurrens i framtiden. Därutöver ska företaget anpassas så att andra företag kan få möjligheter att ta plats på marknaden.
Tanken är att renodlade apotek, dock privatägda, ska finnas kvar för receptbelagda mediciner - men regeringen vill också att det ska bli enklare att få tag i olika receptfria läkemedel, till exempel genom försäljning i detaljhandeln. Redan nu är det möjligt att köpa nikotintuggummin och andra medel för rökavvänjning i handeln. Längre fram ska det också bli möjligt att köpa andra receptfria mediciner, som nässprej och värktabletter.
Bättre service
I och med att Apoteket AB bryts upp tas alltså ytterligare ett par små steg mot en nedmontering av monopolet. Det är inte en dag för tidigt. I Norge avreglerades marknaden för försäljning av läkemedel år 2001. Det har inneburit att antalet apotek har fördubblats. Öppettiderna har blivit längre, vilket har gett norrmännen bättre service.
Samtidigt har kvaliteten upprätthållits genom strikta regler: apoteken måste skötas av utbildade farmaceuter och det krävs tillstånd från det norska hälsodepartementet för att få starta och driva apotek.
Pressade priser
Med tanke på att apoteken säljer många preparat som i fel doser och i fel sammanhang kan bli beroendeframkallande och farliga för individen är säkerheten givetvis oerhört viktig. Men att upprätthålla en hög kvalitet behöver egentligen inte vara något problem, med rätt kontrollmekanismer.
Den stora utmaningen i sammanhanget är att reglera om marknaden på rätt sätt, så att det inte uppstår en skev, oligopolliknande marknad. Reformerna måste ske med stor omsorg. Det är först när många olika företag får chansen att etablera sig och konkurrera om apotekskunderna som svenskarna kan förvänta sig bättre service och pressade priser.