Kor har alltid rapat
Foto:
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Mat har varit lite konstigt tudelat de senaste åren. Kockarna har blivit kända och populära, hyllmeter med kokböcker fyller våra välutrustade, dyra och nyrenoverade kök. Samtidigt har vi lagat allt mindre mat på kortare tid hemma, genomsnittstid för att laga middag är 15 minuter.
Dessutom har vi länge haft ett extremt ensidigt lågprisfokus, utan att sätta priset i relation till kvalitet. I lågpristräsket finns inget utrymme för kvalitet, närproducerat, miljöhänsyn med mera.
Tack och lov verkar pendeln ha svängt, äntligen! Klimatfrågan engagerar men också hälsoaspekten med intresset för vad vi stoppar i oss hjälper till att flytta fokus och till att ställa andra frågor. Vad får jag för pengarna? Vad är kvalitet för mig?
Komplexa samband
Frågorna är hur många som helst, och det finns inga enkla svar. Många gånger handlar det om komplexa samband, och målkonflikter är mer vanligt än ovanligt. Ta till exempel nötkött som verkligen varit i fokus, den stora nyheten var att kor rapar metan som i sin tur påverkar klimatets utveckling negativt.
Jag vet inte hur länge kor har funnits på jordklotet men jag är övertygad om att de har rapat metan hela tiden. Extrema och smala djupdykningar gjordes i ämnet bland annat i Uppdrag Granskning. Man ville få tittarna att tro att det är bättre att köra en stor bil till mataffären för att handla vegetariskt än att cykla till affären för att handla kött. Frågor av den här kalibern förtjänar en bättre och mer seriös hantering än så.
Värre miljöbov än bilen
I den här typen av diskussion måste kon sättas in i ett helhetsperspektiv, och inte pekas ut som en värre miljöbov än bilen. Vad händer med det svenska landskapet om vi inte har djur som kan äta och förädla gräset? Kon äter mat som inte vi kan äta och därmed får vi också ett öppet och varierat landskap. Bilen däremot förbrukar fossil energi som är en ändlig resurs.
Utsläppen från trafiken i Sverige har ökat med gigantiska tal medan lantbrukets påverkan har minskat. Varför har det minskat? En av orsakerna är tyvärr att antalet djur har minskat i Sverige. Bra? Inte för Sverige i alla fall, eftersom vi äter mer kött än någonsin, i synnerhet nötkött, och det är importen som står för hela konsumtionsökningen. Hur bra är det för miljön?
Bejaka globaliseringen
En utmaning är att bejaka globaliseringen och den fria konkurrensen samtidigt som vi skall nå ett uthålligt samhälle med balans mellan ekonomiska, miljömässiga och sociala mål.
Peter Mandelson, brittisk EU-kommissionär och ivrig frihandelsförespråkare, påstår att det inte går att ställa krav på djurvälfärd och miljö i WTO, det blir handelshinder.
Kanske är det dags även för extremliberalerna att vakna upp och ta in helheten. Det finns inga överskottsberg av mat längre. Tvärtom blir det fler och fler munnar att mätta, vi måste producera mer mat uthålligt. Då måste vi ha fler tankar i huvudet än priset, det gäller alla, konsumenter, politiker, handeln, livsmedelsindustrin, och bönder.