Kraftbolagen väljer vindkraft
Foto: Tommy Söderlund
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
In med sol och vind
Alliansregeringens energiuppgörelse engagerar många, kanske framförallt den röd-gröna motståndaralliansen. Uppgörelsen fokuserar på förnyelsebara alternativ för att komma bort från beroendet av fossil energi. För mig känns det bra att nu alla partier jobbar aktivt för mer vindkraft och bioenergi och många delar i uppgörelsen passar bra in på Gotland. Varken jag eller centerpartiet har ändrat uppfattning om kärnkraften men eftersom vi idag är så beroende av el kan jag leva med den skrivning som finns i överenskommelsen, att kärnkraftsparentesen förlängs genom att maximalt tillåta nybyggnation av tio reaktorer på befintliga platser. Något statligt stöd till kärnkraft kommer inte att ges utan eventuell byggnation ska ske på marknadens villkor. Det tror jag kommer att leda till att kraftbolagen väljer att investera i vindkraft istället eftersom det kommer vara svårt att räkna hem investeringar i kärnkraft.
Björn Jansson med flera s-företrädare kritiserar centern för uppgörelsen men jag är stolt över att vi har en partiledare som vågar stå upp för det vi VILL, att utveckla alternativen, istället för att lägga all energi på att vara emot något. Det leder tyvärr aldrig till utveckling och under (s) tid i regeringen har produktionen av kärnkraft ökat. Jag hoppas verkligen att partierna kan nå en blocköverskridande energiöverenskommelse som är bra för Sverige.
Stolt och glad
Jag är också både stolt och glad över att Gotlands kommun även för 2008 redovisar ett bra bokslut. Resultatet för 2008 slutar på + 37 miljoner kronor. Vi har en bra kostnadskontroll inom kommunen, framförallt tycker jag det är glädjande att hälso- och sjukvårdsnämnden genom sitt omstruktureringsarbete nu verkar ha kontroll på ekonomin inför 2009. Det är också glädjande att kommunen får mycket bra resultat i de kundundersökningar som görs, vilket visar att vi har en bra verksamhet.
Utmaning
Att klara en bra servicenivå åren framöver blir en utmaning. Det ekonomiska läget är mycket allvarligt efter de senaste skatteprognoserna. Det är effekterna av finanskris och lågkonjunktur som slår hårt mot kommunens beräknade skatteintäkter men även befolkningsutvecklingen påverkar. För oss på Gotland innebär det minskade skatteintäkter med 63 mkr 2009, 155 mkr 2010 (ca 1,50 kr på skatten) och 194 mkr 2011 ( vilket motsvarar 2 kr på skatten) .
Som jag ser det bör vi klara 2009 med de åtgärder som kommunfullmäktige tagit beslut om. Men det kommer att ställa krav på stor återhållsamhet och sparsamhet. Läget inför 2010 och 2011 är dock en rysare. För att klara ekonomin kommer det att krävas strukturförändringar och vi lär behöva vända på många stenar. Vilka verksamheter kan vi göra på ett annat sätt eller helt ta bort inom kommunen? Vi behöver breda samförståndslösningar. För att nå dit krävs respekt för olika åsikter men också att man kan släppa vissa principfrågor och se till Gotlands bästa från de olika partierna. Kan vi göra fler förändringar såsom HSN gjort med njursjukvården, där upphandlingen ger större tillgänglighet för patienten men till en kostnad som är 25 procent lägre? Nu gäller det att våga tänka nytt för att klara välfärdstjänsterna, satsa på tillväxt och jobba för att vända befolkningstrenden. Vi har stora utmaningar framför oss och ett paket från regeringen till kommuner och landsting är nu välbehövligt!