Krispaket kan inte hålla Volvo rullande
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Främst drabbar det fabrikerna i Göteborg, Olofström och Skövde - men effekterna lär bli kännbara också för många av Volvos underleverantörer runt om i landet. Varje jobb på storföretaget Volvo Personvagnar anses generera minst två-tre jobb i andra led.
Nu är den stora frågan hur företaget ska lyckas ta sig ur krisen.
På onsdagen tog socialdemokraterna genast tillfället i akt att kräva fler statliga åtgärder. Göran Johansson (s), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, förklarade att regeringen måste börja föra samtal direkt med ägaren Ford.
Och partiets ekonomisk-politiske talesman Thomas Östros kräver att regeringen samarbetar med oppositionen om ett kraftfullt krispaket, med satsningar på forskning och arbetsmarknadsåtgärder.
Regeringen avvisar kraven. Åtgärderna som lades fram i budgeten är tillräckliga för att möta lågkonjunkturen, anser statsminister Fredrik Reinfeldt.
Svaret lär inte ge statsministern några politiska pluspoäng i Västsverige. Men i sak har han rätt - Sverige har ett omfattande trygghets- och omställningssystem, mer statliga pengar räddar inte självklart jobben.
Volvos framtid beror förstås till stor del på hur världsekonomin utvecklas. När människor oroar sig för hur pengarna ska räcka till mat och huslån ligger en ny bil långt ned på prioriteringslistan.
Men främst gäller det för företaget att bli bättre på att tillverka bensinsnåla bilar som kunderna vill äga - och har råd att köpa.
Vackra ord och statliga krispaket kan möjligen lindra för stunden, men de kan inte rädda Volvo undan den internationella konkurrensen.