Kurvorna pekar åt rätt håll

Gotland2007-11-13 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Arbetslösheten och arbetsaktiviteten har som bekant varit ett av de heta debattämnena innan och efter senaste valet. Inte minst har man talat om arbetslinjen i motsats till bidragslinjen. Alla kurvor pekar för dagen på att alliansregeringens målsättning med arbetslinjen håller på att ta över. För den skull skall ingen tro att bidrag framgent kan undvikas helt. De är en trygghetsfaktor för den som råkar ut för arbetslöshet och så skall det vara. Däremot får bidrag inte betraktas som en långvarig försörjningsmöjlighet.
Här på Gotland ligger vi fortfarande över rikssnittet när det gäller arbetslösheten. Men vi ser att kurvorna går åt rätt håll jämfört med fjolåret. Det är nu första gången som siffrorna jämförs under en period med nuvarande regering. Fjolårssiffrorna har sjunkit med 12,8 procent till 1348 för helheten och med 19,4 procent till 362 för gruppen 18-24 år. Dessa siffror visar onekligen att vi är på väg åt rätt håll.
Nu finns det alltid de som av någon anledning inte vill erkänna att siffrorna faktiskt är så här gynnsamma. Vad görs då? Ja, det återstår att se men inte ens om man i den gotländska arbetsmarknaden med sina säsongsvariationer jämför oktobersiffrorna med de från september så ger det kurvor åt fel håll. Den totala arbetslösheten har sjunkit mellan de två senaste månaderna, liksom den gjort för gruppen 18-24 år.
Det enda som skulle kunna påvisas som negativt är att långtidsarbetslösheten ökat på årsbasis. Men det skall i så fall ställas mot en kraftig minskning av så kallade åtgärdsprogram, som inte alltid är helt logiska. Slut är tiden när arbetslösa i åldern 55+ doldes i arbetslöshetsstatistiken med exempelvis datakurser, som ändå inte ledde till ett nytt arbete. Här är bättre att stimulera på marknaden så att var och en kan få göra arbeten efter sin egen förmåga. Och dit är vi på väg, även om det då i någras mun heter att man sviker människor. Du kan själv avgöra om en till synes meningslös utbildning är att föredra framför en anställning.
Läs mer om