Kvalitetsbegrepp kan omtolkas över en natt

I tisdags var ICA-handlare kallade till Stockholm med anledning av fuskavslöjandet. Drygt 1 000 handlare räknade man in som närvarande. Foto: Bertil Ericson/Scanpix

I tisdags var ICA-handlare kallade till Stockholm med anledning av fuskavslöjandet. Drygt 1 000 handlare räknade man in som närvarande. Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Gotland2007-12-15 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Visst har det varit mycket om köttfärs senaste tiden. Kan vi lita på att det vi köper verkligen är vad det sägs vara?
Återigen är det SVT:s program "Uppdrag granskning" som gjort avslöjanden. Den här gången hur köttfärs inte bara maldes om i fyra ICA-butiker utan också fick en ny datummärkning. Givetvis helt oacceptabelt för oss konsumenter, även om jag samtidigt är övertygad om att hållbarheten inte äventyrades. Hur det var med hanteringen i övrigt låter jag vara osagt, men när det gäller hållbarhet tror jag att vi har väl tilltagna gränser.

Den omfattande debatten
Det blev en omfattande debatt och många åsikter. Allt från att man vet vad man får om man köper (även svart) direkt från bonden/ursprungsproducenten till att man köper sådant som är förpackat i stora livsmedelsfabriker. Och motiven för och emot både det ena och det andra står långt ifrån varandra.
I livsmedelshandlarnas annonser har tidigare butiksmald köttfärs alltid tolkats som en kvalitetsstämpel. Ända till "Uppdrag granskning" drog in i fyra ICA-affärer med sina dolda kameror. På Gotland kontrade ICA-handlaren Paul "Dino" Larsson genast med att det inte var risk för samma saker i hans affär, eftersom han enbart sålde färdigförpackad köttfärs, där packningen sker i Västerås.
Nog ställdes kvalitetsbegreppen på ända mycket snabbt. Att ta något långt bortifrån har ju hittills setts som negativt, även inom landets gränser. Tänk bara på den debatt vi haft om potatisen i Gotlands skolmatsalar.

Gäller flera
Ica har kommit i skottgluggen och det är ju bevisligen i ICA-affärer som avslöjandena gjorts. Men jag är säker på att hanteringen inte är likadan i alla ICA-affärer, och jag är lika säker på att liknande fusk med livsmedel förekommer också i andra affärskedjor.
Därför var det befriande i tisdags när Aktuellt kunde berätta att såväl i Coop som Axfood finns exempel på liknande brister.
Att tro något annat är ungefär lika sannolikt som att så här i juletider tro att det är tomten som kommer med alla julklapparna.
Nu börjar debatten hyfsas och gå över lite mer på det principiella planet, varför får detta ske och varför reagerar vi inte ännu starkare? Åtminstone lite mer av praktisk handling och inte bara ord.

Mest tankeväckande.
Jag har läst åtskilliga texter om avslöjandet av fusket. Det mest tankeväckande och djuplodande var i Kristianstadsbladet (med liberal framtoning på sin ledarsida) i en krönika av Sven-Olof Collin. Under rubriken "Köttfärsen och de stora frågorna" spekulerade han kring vad som krävs för att vi skall se oss leva i ett väl fungerande samhälle. Med avslöjandena om köttfusket går han in på hur det fungerar i en kapitalistisk värld, med marknadsekonomi eller med socialism.
I ingen av dessa världar får avslöjandet fullt genomslag. Vi fortsätter ju att köpa köttfärs. Det kunde jag själv också konstatera vid en snabb avstickare in i en av våra stora butiker i torsdags då jag behövde nya skosnören. Framför mig i kön fanns tre personer, och alla hade laddat med stora förpackningar köttfärs. Detta i en butik som ännu annonserar om att de har sin köttfärs butiksmald.

Massmediernas roll
Just i jämförelsen med socialism är Sven-Olof Collin tydlig i sitt ställningstagande. Det var ju nu inte kommunala eller statliga organ som gjorde avslöjandena. Till det krävdes journalister. I en väl fungerande socialistisk modell borde de av kommunen eller staten tillsatta myndighetspersonerna ha sett till att detta inte förekommer. I alla fall inte mer än en gång, alla upprepningar skulle ha förhindrats.
Nu kan någon säga att det här är självhävdelse från en person som skriver i en dagstidning. Jo, kanske, men kom i så fall med motargumenten till nyttan av att ha en fri och oberoende press. Jag tycker att Sven-Olof Collins slutord i krönikan är värda att citera ordagrant:
"En fri press är en förutsättning för ett civiliserat välfärdssamhälle, även om pressen inte alltid är civiliserad".
Ja, så här långt kan tankekedjan gå efter att fusk med köttfärs avslöjats. Det ger eko om såväl yttrandefrihet som tolkning av kvalitetsbegrepp.
Läs mer om