Kvinnor ställer bilen och cyklar

Framsidan av regeringens infrastrukturproposition ser ut att vara hämtad från en lärobok för mellanstadiet: Folk i rörelse. Bilar, bussar, tåg och längst upp i himlen ett flygplan som lyfter. Det är få politiska områden som berör oss så konkret som infrastruktur. Trots det är Åsa Torstensson, den ansvariga ministern, en av regeringens doldisar.

Gotland2008-10-02 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det är lätt att tro att infrastrukturpolitik mest handlar om pengar. Hur mycket och var man ska satsa någonstans. Broar, motorvägar och tågtunnlar, vilka projekt blir av? Hur mycket kommer det kosta? Det är inte självklart var de stora ideologiska skillnaderna går. Vad skiljer en borgerlig infrastrukturpolitik mot en socialdemokratisk?

Rätt fokus
"Det är dags att sätta resenären och godstransporterna i fokus" uttryckte infrastrukturminister Åsa Torstensson under tisdagens presskonferens där förslaget presenteras. Det låter luddigt, men är en riktigt bra utgångspunkt. Propositionen lägger nämligen bara upp själva politiken och de ekonomiska ramarna för de kommande tolv årens infrastruktur.
Att vanliga människors resande och företagens transporter är i fokus innebär att myndigheter och statliga bolag inte är det. Politiken ska anpassas efter resenärer och godstransporter. Inte tvärtom. Det är en god tanke; att få människor att resa mer miljövänligt går lättare om tågbiljetterna är billigare och tågen inte dras med förseningar. Att få fler jobbpendlare att ställa bilen blir betydligt enklare om cykelvägarna är säkra och bussen och tåget går ofta.

Miljöskadligt flyg
Allra enklast blir det om människor frivilligt efterfrågar mer miljövänliga transporter. Det är precis vad som har hänt efter de senaste årens klimatdebatt. Tyvärr har infrastrukturen inte alltid hängt med. Vi reser till exempel på ett drygt hundra år gammalt järnvägsnät anpassat för betydligt färre tågturer.
Därför är det synd att Åsa Torstensson inte kan ge några mer konkreta besked om utvecklingen av höghastighetståg än att regeringen är "oerhört intresserad" av sådana tåg och att en utredning ska tillsättas. Ett höghastighetståg mellan Sveriges största städer skulle på sikt helt kunna konkurrera ut den olönsamma och miljöskadliga flygtrafiken på de sträckorna.
Det finns dessutom planer på att koppla samman Europa genom en höghastighetsjärnväg. Det vore tråkigt om de snabba tågen saktade ned eller vände vid Sveriges gräns.

Kvinnlig insikt
Regeringen vågar också lägga ett jämställdhetsperspektiv på resandet. Kvinnor reser i genomsnitt mer miljövänligt än män. De är mer benägna att ställa bilen för att cykla eller åka kollektivt till arbetet. Det är en viktig insikt. De stora projekten i all ära - ibland gör man mer för miljön genom att se till att cykelvägarna är säkra och att bussen går på tider som gör att en nattarbetande undersköterska kan ta sig till och från arbetet.
Ett väl fungerande samhälle med ett blomstrande näringsliv måste ha en god infrastruktur. Bilar, tåg, cyklar och flygplan är nödvändiga för att folk ska ta sig till jobbet och att gods ska transporteras. Huruvida de luddiga - men goda - visionerna leder till den "hållbara tillväxt" regeringen utlovar återstår att se.
Läs mer om