Kvinnorna bär upp kulturen
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Fyra.
Nu väljer inte kultur- och fritidsnämnden bara bland de nominerade utan sonderar på egen hand efter lämpliga kandidater. Men när gotlänningarna fritt får välja så är det män som nomineras.
Jag har en annan idé på kandidat, även om tiden för nominering gick ut i fredags så kan man ju lämna in den nästa år.
Så gott som alla studier visar nämligen att de som besöker kulturarrangemang är till största delen kvinnor.
Alla kvinnor på Gotland borde därmed få kommunens kulturpris eftersom utan dem, ingen publik.
Hur kan det då vara att när det handlar om att värdera och utmärka någon särskild person, då försvinner alla kvinnor medan männen radas upp i all oändlighet?
Jo, kvinnors insatser värderas rent allmänt lägre än mäns insatser. Kvinnor har också en förmåga att inte sticka ut, det berömda glastaket existerar. Så länge man håller sig på ungefär samma nivå är allt frid och fröjd men börjar någon växa lite för högt så spricker systerskapet.
Det är inte vackert och det talas lite för lite om detta i debatten om jämställdhet.
Det som historiskt värderas högt är män som gräver i historien och ger ut böcker.
Eller spelar musik tillsammans med andra män.
Kvinnor som år efter år gör kulturgärningar värderas inte tillnärmelsevis med samma måttstock utan måste plötsligt vara exceptionellt duktiga, framgångsrika eller helt enkelt så framträdande att det inte går att gå förbi dem.
De nominerade kvinnorna i år är: Eva Pettersson, teaterveteran i Väskinde som redan förtjänstfullt fått Gotlands Tidningars kulturpris, liksom den enastående Sofia Ahlin Schwanbom som ger gotländska ungdomar vingar i Gotlands Musikalkompani.
Lena Widén, mjölkbonde i Fardhem, eldsjäl i hembygden och Vuxenskolan.
Samt GT:s egen Yvonne Winarve som skrivit flera böcker och dragit fulla hus till revyer och musikspel i decennier.
Självklart har alla män som fått kulturpriset genom åren varit värdiga utmärkelsen. Det handlar inte om att nedvärdera mäns kulturgärning utan värdera kvinnornas med samma mått.
Av alla de 47 kulturpris som kommunen har delat ut har det i 13 fall varit till kvinnor. Vid tre av dessa har en kvinna belönats tillsammans med en man.
Vågar vi hoppas på kvinna nummer 14 i år?