Kvinnorna måste höja rösterna mot nedsättande behandling!

Gotland2009-03-07 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Säkert har de flesta kvinnor någon gång varit med om det. De flesta av oss har upplevt det många gånger. Vissa känner sig förolämpade och trampade på, andra låter det passera. Vissa, framförallt män, påstår att det är ett löjligt påfund.
Det jag talar om är det som brukar benämnas härskartekniker. Det kan låta diffust och krångligt, men i all sin enkelhet innebär det att en person (ofta en man) sätter sig på, förnedrar eller på annat sätt förminskar en annan person (ofta en kvinna).
Jag tror på jämställdhet och tycker att den borde vara given, i samhällets alla sammanhang. Inte minst ska detta gälla i våra styrelserum och politiska församlingar. Det finns ljusningar, men fortfarande är könsfördelningen skrämmande orättvis på många håll.

Bemöts nedvärderande
Det är inte heller så konstigt, eftersom många av de kvinnor som ändå hamnar i styrelserum eller andra församlingar, bemöts på ett nedvärderande sätt.
När de tar till orda börjar somliga genast prassla med papper eller lämnar rummet, himlar med ögonen eller hänvisar till information eller beslut som avhandlats i ett sammanhang dit kvinnan ifråga inte haft tillträde.
Den typen av bemötande är självfallet stressande och som grädde på moset förekommer det ofta att kvinnor som tar på sig "för många" uppdrag får höra att de inte tar ansvar för till exempel hem och familj, medan om de prioriterar familjen får höra att de inte ställer upp. Hur de än gör blir det fel och den här typen av kritik riktas nästan uteslutande mot kvinnor, som ett sätt att medvetet eller omedvetet skjuta bort kvinnor från beslutsfattande eller diskussionsgrupper genom att ständigt vädja till hennes dåliga samvete.

Även kvinnor mot kvinnor
Att komma tillrätta med det här är inte lätt, men vi måste våga prata om det här, synliggöra det! Vi kvinnor har lika mycket att göra i arbetsgrupper, styrelserum och politiska församlingar som vilken man som helst, och har samma rätt att bemötas med respekt!
Det är extra smärtsamt när härskartekniker ibland används också av kvinnor, mot andra kvinnor. Det förekommer ofta i politiska debatter, också här på det lokala planet, att det himlas med ögonen eller förlöjligas kvinnor emellan. Den här typen av beteende används dessutom frekvent gentemot kvinnor, som kanske inte är helt vana att ta ordet.
Det blir då ett enkelt sätt att tysta och förnedra och det är väl egentligen nästan det som smärtar mest - när en kvinna använder traditionellt patriarkala metoder för att sätta sig på en annan kvinna. Fegt och respektlöst är det, men likväl skrämmande effektivt som debatteknik. Acceptera det aldrig!
Enkelt uttryckt kan jag säga som tv-profilen Grynet: "ta ingen skit!" och det är just det, som allt handlar om. Att som kvinna och medborgare kräva likvärdig behandling i samhällets alla sammanhang, att inte på några villkor acceptera att bli nedvärderad. Allt annat är ovärdigt en demokrati.

Härskarteknikerna måste bort
Det behöver dessutom inte vara fråga om att slå näven i bordet i styrelserum eller kommunfullmäktige. Härskartekniker används av makthavare och med(mot)människor ständigt - på jobbet, i föreningen, i hemmet.
Vi kvinnor måste stå tillsammans och kräva vår plats i diskussioner och andra forum. Det vi har att säga är lika viktigt som det som vilken man som helst har att säga. Vi förtjänar att bli lyssnade på, inget snack om saken!
Kvinna, Internationella Kvinnodagen till ära, uppmanar jag dig att repa mod och våga säga ifrån när du eller andra kvinnor blir respektlöst bemötta.
Höj din röst mot nedsättande behandling, prasslande papper och himlande ögon. Vi lever i ett så kallat modernt samhälle. Att vi kvinnor också får prata till punkt och blir respekterade är det minsta vi kan begära.
Läs mer om