Lång väg till koalition
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Göran Persson skriver i sin bok att det enda koalitionsalternativet, vid en vänstermajoritet i riksdagen, är att både miljöpartiet och vänsterpartiet ingår. Det är en rimlig bedömning.
Samtidigt är Göran Perssons uttalande lite märkligt. För i boken framkommer att han hela tiden under valrörelsen 2006 lekte med tanken på en koalition höger ut. Han vägrade att säga annat än att socialdemokraterna sökte mandat för en socialdemokratisk regering men hade samtidigt beredskap för att gå i koalition med partier såväl till vänster som höger. Det är tur att han aldrig fick chansen att fullfölja ett sådant dubbelspel.
Att som Göran Persson trodde under valrörelsen, och fortfarande tycks tro, det skulle vara möjligt att gå i koalition med ett eller flera av de mindre partierna på den borgerliga kanten tillhör inte det sannolika. Det vore en säker död för det eller de partier som försökte sig på saken.
I sin bok redovisar Göran Persson vidare åtta exempel på politiska frågeställningar som måste lösas innan en vänsterkoalition kan se dagens ljus. Dessa handlar om grundtrygghetsfrågan, arbetsmarknadspolitiken, försvarspolitiken och krigsmaterielexporten, frihandeln, flykting- och invandringspolitiken, friskolorna samt --när det gäller vänsterpartiet - att göra upp med sitt kommunistiska förflutna. Och så förstås EU-frågan där båda partierna fortfarande är motståndare. Han kunde ha lagt till ytterligare några.
Ändå är det mot just koalition Mona Sahlin måste sträva för att hennes parti överhuvud ska få möjlighet att komma tillbaka i regeringsställning. Den borgerliga alliansen kommer, om inte olyckan i form av samkönade äktenskap eller någon annan tuva är framme, att vara än mer eniga och samkörda i 2010-års valrörelse än i den senaste. Då krävs något liknande från vänstersidan.
I alla tre partierna anser man sig ha "hyfsat med tid" innan ett gemensamt alternativ måste presenteras. Enligt Lars Ohly i vart fall till i början av 2009. Men även dit är det snart bara ett år och "det måste böjas i tid det som krokigt ska bli". Inte minst att bereda marken i de tre partierna för en koalition, om detta ens är möjligt, kommer att ta tid. Lång tid!