Länsstyrelsen begränsar friluftslivet
Foto: Tommy Söderlund
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Nordstream, Nordkalk, Kreosot, Fårö, Ryssnäs.
Nordstream: Äntligen kunde vi politiker enas om ett nej till gasledningen. Efter kontakter över partigränserna och med stort engagemang av många så fick vi då till slut ett tydligt svar på frågan. Det finns de som säger att vårt svar inte spelar någon roll ur ett EU-perspektiv. Än sen - vi har i alla fall sagt vad vi tycker!
Nordkalk och Bungebrottet: Viktigt för arbete, natur och möjligheten till "gott" vatten på norra Gotland. I miljö- och hälsoskyddsnämnden är vi totalt eniga om att vattenfrågan är den enskilt viktigaste frågan för vår överlevnad och utveckling på Gotland. För norra Gotland än mer eftersom vatten där är i högsta grad en fråga om kvalitet och tillgång. Den lösning som finns heter Bäste träsk! Ett stort stenbrott mitt i vårt kommande vattenskyddsområde är en omöjlig kombination! Min morfar hade en gång sitt arbete i stenbrotten, jag ser konsekvenserna i arbetstillfällen. MEN vatten är vår möjlighet till överlevnad och utveckling. Nej till Bungebrottet
Kreosot: Ett gift som var godkänt för impregnering av trä. Det har dock aldrig varit godkänt att låta giftet rinna ut i mark och diken. Idag står vi med ett stort miljöbrott som har förgiftat grundvattnet. När Miljödomstolen avvisade kommunens krav på ersättning så måste staten, Naturvårdverket, ta sitt övergripande ansvar och genomföra saneringen. Pengar finns men Naturvårdsverket kräver fortfarande att ansvarfrågan utreds. Jag och hela miljö- och hälsoskyddsnämnden är frustrerade och anser att nu är det dags att lösa vattenfrågan för grannarna som fått sina brunnar förgiftade.
Fårö: Förutom vatten så är ett tillgängligare Fårö avgörande för norra Gotlands framtid. Inget land har kunnat utvecklas genom att skilja sig från resten av omvärlden. Med en bro (och vatten) så kommer inflyttningen av barnfamiljer att öka så att, till exempel skolan i Fårösund kan frodas.
Ryssnäs: Jag har gått över Ryssnäs på Fårö i nästan 40 år. Under den tiden så har det ibland varit avstängt eftersom den militära närvaron i form av kanoner och övningar hindrat mina promenader. Längst ut på Ryssnäsudd så växer en fantastisk fikonbuske. Min far, som har gått där oftare än jag, byggde en mur av strandstenar runt den som skydd mot lammen. Fikonbusken har ofta varit ett mål för våra promenader. Ryssnäs är genomkorsat av vägar som gjorts av militären. Dessa vägar är idag stängda av länsstyrelsen. Det är helt ok. MEN att det forna skjutfältet helt plötsligt blivit belagt med tillträdesförbud från mars till juli - det är inte ok! Fåglarna har häckat där under betydligt svårare omständigheter tidigare. Länsstyrelsen begränsar här det fria friluftslivet och tillgången till stranden.