Länsstyrelsen och förtroendet
Foto: Petra Jonsson
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Länsstyrelsen måste snarast sätta sig ner och fundera över vad som gick snett. Länsrådet Anders Granat, som tar över i väntan på Samuelssons efterträdare, har ett stort ansvar på sina axlar att återbörda förtroendet för Länsstyrelsen.
Inget lagbrott
Den tjänsteman som spelade in sin chef har inte gjort något lagbrott och är skyddad av lagen om meddelarskydd, men man kan naturligtvis ifrågasätta lämpligheten i att spela in sina arbetskamrater.
I det här fallet fanns det säkert en orsak till varför tjänstemannen gjorde så, och det blir Granats uppgift att, utan att efterforska källan, försöka få klarhet i varfor Samuelsson spelades in och hur man ska undvika att få liknande otrevligheter på halsen i fortsättningen.
Ingen ska behöva vara rädd för att ha åsikter som sedan kan vändas emot denne i ett mediedrev. Å andra sidan får man inte ta bort möjligheten att spela in de som uttalar rena lagbrott eller moraliskt tveksamma åsikter.
Men man måste ha ett klimat på arbetsplatsen som gör sådana inspelningar onödiga. För de flesta arbetsplatser fungerar utan att vissa anställda tar med sig bandspelaren på jobbet. Det borde det kunna göra på Länsstyrelsen också. I nästa steg måste man se över sina rutiner. Som jag ser det har rutinerna brustit när tjänstemän kommer på kollisonskurs med chefen. Man måste se över sina uppgifter och hur de sköts.
Länsstyrelsen ska fungera som en övervakande myndighet. Men man får för den skull inte bli enbart en nejsägarmyndighet.
Landshövding bedömer
Landshövdingen i Östergötland, Björn Eriksson, sa i en intervju i Radio Gotland, att en landshövding ska bedöma vilka intressen som ska gå före andra. Han gav ett exempel på en fornlämning där det även växte ett skyddat träd, vars rötter hotade att förstöra fornlämningen. Landshövdingens uppgift blir då att bedöma vad som är viktigast att skydda, trädet eller fornlämningen. Region Gotland har tagit över en del av de uppgifter som tidigare låg på Länsstyrelsen, vilket gör att Länsstyrelsen i än högre grad har blivit en övervakande organisation.
Får inte bli tjänstemannastyre
Gör upp om en kompetensfördelning inom myndigheten och förankra de beslut som kan uppfattas som kontroversiella istället för att driva igenom dem utan stöd av tjänstemännen.
Sedan får det inte bli ett tjänstemannastyre där landshövdingen hela tiden blir överkörd. Men det har fungerat bra under tidigare landshövdingar så varför skulle det inte gå att återskapa den arbetsmiljön?