Lärare ska vara behöriga

Foto: ERIK G SVENSSON

Gotland2008-05-27 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
På en punkt lär det inte råda några större delade meningar bland de svenska skolpolitikerna: Lärare ska vara behöriga. Här behöver inte utbildningsministern och folkpartiledaren Jan Björklund befara några större invändningar. Om vägen dit är man med all sannolikhet inte lika överens...
Björklund vore inte Björklund om han inte tog varje tillfälle att få upp sina frågor på agendan. Hans utspel i Ekot på måndagsmorgonen att alla lärare som fastanställs ska vara behöriga var dock inte av det mer revolutionerande slaget. Så trodde säkert väldigt många att det redan är.

Reglerna skärps
Det nu aviserade förslaget är dessutom precis vad som beställts. Av de direktiv till utredningen som Jan Björklund, då skolminister, skrev strax efter regeringsskiftet 2006 framgår att uppdraget är att se till att skollagens regler om att alla lärare som fastanställs ska vara behöriga för uppgiften skärps.
Samma krav hade Björklund och folkpartiet framfört vid flera tillfällen tidigare. I en artikel på DN Debatt i september 2005 krävde Björklund att "kryphålen i lagen när det gäller vikariaten (ska) täppas till med tuffare dispensregler".
Men så är det då det här med verkligheten. Visst, det finns tusentals människor i vårt land med lärarbehörighet som arbetar i andra yrken. Det borde gå att locka tillbaka åtminstone en del av dessa till sitt ursprungliga yrke. Dock inte utan morötter. Särskilt svårt att uppfylla behörighetskravet kan det vara beträffande yrkeslärarna.
Precis som sjuksköterskestrejken närmast övertydligt illustrerar är det näst intill omöjligt och definitivt kostsamt att långsiktigt och mera påtagligt förändra lönerelationen mellan olika yrkesgrupper.
Socialdemokraterna när de regerade vågade det inte. Dåvarande skolminister Ibrahim Baylans mod sträckte sig inte längre än till att ta reda på hur det såg ut. Jan Björklund har alldeles uppenbart högre ambitioner och säger i Ekot att man (läs kommunerna) måste "fundera på de anställningsvillkor man erbjuder, om de är tillräckligt attraktiva". Fundera är dock inte samma sak som åtgärder och beslut. Där har inte heller den till synes så handlingskraftige utbildningsministern mycket att komma med.
Då är förmodligen en annan åtgärd som han nämner, vidareutbildning, mer framkomlig. Och här har regeringen också haft möjlighet att hjälpa till genom det så kallade lärarlyftet, dock mest till redan behöriga lärare och från kommunernas sida har det hittills gått lite trögt. Där borde herr utbildningsministern ta i lite mer!
Läs mer om