Låt dig inte skrämmas av "nätets" alla faror
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Men att de positiva upplevelserna överväger är uppenbart - trots allt finns det ju en anledning till att så många lever en stor del av sina liv på nätet.
På tisdagen uppmärksammades EU-initiativet "Safer Internet Day" runt om i Europa. Syftet med projektet är att vuxna och ungdomar ska få en bättre dialog kring säkerhet och integritet på internet. I Sverige står statliga Medierådet bakom ett projekt där unga själva får beskriva livet på nätet, Mitt liv 2.0.
En kille berättar om hur han blivit nära vän med en ung syrian via nätverksspelet World of Warcraft. En annan beskriver hur han lärt sig att spela gitarr tack vare en kurs på nätet.
Projektet kan säkert vara lärorikt för föräldrar som saknar internetvana och som är oroliga för barnens surfande.
Men den som känner sig osäker behöver inte gå omvägen via staten och EU för att lära sig om det sociala livet på nätet. Det räcker med en hyfsat snabb dator, ett internetabonnemang och ett par lediga timmar.
Om du hör till gruppen oroliga föräldrar: be ditt barn om en guidning på hans eller hennes favoritsidor. Skaffa ett konto på en populär social sajt, som facebook.com eller playahead.se. Surfa runt bland filmerna på youtube.com.
Lagom koll är bäst. Självklart bör man inte snoka för mycket - också barn har rätt till ett privatliv. Men det finns ingen anledning att låta de sociala sajterna vara föräldrafria. Föräldraansvaret tar inte slut där nätuppkopplingen börjar.