Lite depression får man leva med
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Dålig samordning
Rapporten vittnar om ett samhälle som anser att det är "finare" att vara fysiskt sjuk än att lida av en psykisk sjukdom och de oerhörda konsekvenser ett sådant synsätt får. Omkring tolv procent av alla över 65 år har fått diagnosen depression. Studier visar att det verkliga antalet deprimerade kan vara så många som 30 procent. Bara hälften av dem som behandlas med antidepressiva läkemedel svarar på behandlingen. Kvaliteten på uppföljningen är under all kritik och samordningen mellan kommuner och landsting otillräcklig.
Bunta samman
Redan uttrycket "äldres psykiska ohälsa" vittnar om en del av problemets kärna. Gruppen "äldre" är mer heterogen än till exempel gruppen "ungdomar". I uttrycket "psykisk ohälsa" buntar man samman personer med förträngda livstrauman såsom upplevelser av krig och tortyr med människor som lider av bipolära sjukdomar eller schizofreni. I gruppen hamnar också personer som på ålderns höst för första gången genomlider en depression.
Socialstyrelsens rapport visar att äldre i högre grad än yngre känner skam över psykisk ohälsa och därför hellre pekar på sina fysiska symtom än det verkliga problemet. De senaste årens många uppmärksammade fall där psykiskt störda personer begått grova våldsbrott har också minskat benägenheten att söka hjälp. Vem vill hamna i samma grupp som en person som hugger ner utrikesministern med kniv?
Fullgjorda uppdrag
Måttet på vad en välfärdsstat ska erbjuda sina äldsta medborgare verkar mest handla om det som syns. Så länge tandproteser, servicelägenheter och hemtjänst fungerar någorlunda anses välfärdsstaten ha fullgjort sitt uppdrag. Den tandlösa åldringen är en större skamfläck på välfärdssamvetet än den kliniskt deprimerade.
Utrustade lägenheter
Samhället har accepterat nedstämdhet, ångest och oro som en del av åldrandet men sett fullt utrustade servicelägenheter som något äldre inte kan leva utan - trots att plats på äldreboende sällan ges till någon som på egen hand kan koka kaffe eller laga söndagsstek.
Vi verkar mer benägna att öppna plånboken för att finansiera en perfekt tandrad än några timmars samtalsterapi. Vad som verkligen skulle göra mest för den enskildes livskvalitet frågar vi oss alldeles för sällan.