Liten risk för ökat missbruk

Gotland2009-08-11 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Hur stor är risken att alkoholmissbruket ökar om lokala små vinproducenter tillåts att sälja sin egen produkt på gården där vinet odlas?
Knappast stor i mina ögon.
Nu handlar frågan kanske inte i första hand om det utan om möjligheterna att förena gårdsförsäljningen med det svenska alkoholmonopolet. Riskerar vi att tvingas riva upp monopolet om vissa gårdar tillåts att sälja sitt eget vin? Istället för att fundera och spekulera om detta har EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (m) ställt en direkt fråga om detta till EU-kommissionen.
Svaret är skrivet av EU:s konkurrenskommissionär Neelie Kroes och redovisades i Dagens Nyheter den 29 mars i år. Där klargör hon: " (---) att lokal alkoholförsäljning direkt till konsumenterna skulle vara ett undantag från Systembolagets ensamrätt. Med hänvisning till en dom i EU:s domstol konstaterar hon att ett sådant undantag inte skulle fordra att det statliga handelsmonopolet måste avskaffas".

I utredningen om en ny Alkohollag som presenterades i våras, står det inget om att man faktiskt har tillfrågat EU. Där talar man om att "det kan med skäl hävdas" att det skulle strida mot artikel 28 i EG-fördraget. Och att "(man kan) utgå från att det skulle uppmärksammas av Europeiska Kommissionen och det är mycket osäkert hur man skulle ställa sig" om Sverige skulle tillåta gårdsförsäljning av vin och samtidigt behålla spritmonopolet.
Mer antagande än fakta som det ser ut. Varför inte ta reda på vad som gäller när man har ett utredningsuppdrag istället för att gissa?
När remissvaren nu kommer in visar det sig att det finns instanser som vill tillåta gårdsförsäljning: Livsmedelsverket, Jordbruksverket och Tillväxtverket. Folkhälsoinstitutet säger dock nej.
Risken att en gårdsförsäljning av vin skulle öka missbruket känns som sagt en aning överdriven. Som om traktens ungdomar eller missbrukare skulle vallfärda till den lokala vinproducenten och köpa svindyrt vin?

Mervärdena för det lokala näringslivet i allmänhet och glesbygden i synnerhet är stora. Allt fler efterfrågar lokalt tillverkade produkter och försäljningen skulle i första hand riktas till dem som besöker vinodlingen, inte som en konkurrent till Systembolaget för inköp till "vardagskonsumtion".
Frågan om gårdsförsäljning av vin är inte större än vikten av att bevara den svenska alkoholpolitiken. Men alla möjligheter att hitta en lösning där båda kan existera måste utvärderas på sakliga grunder innan man säger nej för att man "tror" att det är omöjligt.
Läs mer om