Lusten att lära är viktigast

INTRESSERADE. Från vänster: Madeleine Veres, Moa Gutenvik, Jesper Westin, Sara Jakobsson, Martin Olsson, Hanna Bolin, Olivia Johnsson och Isabella Skärlén, som studerar städrobotens framfart.

INTRESSERADE. Från vänster: Madeleine Veres, Moa Gutenvik, Jesper Westin, Sara Jakobsson, Martin Olsson, Hanna Bolin, Olivia Johnsson och Isabella Skärlén, som studerar städrobotens framfart.

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2009-05-23 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Man skulle kunna tro att det finns en mycket framgångsrik spindoktor som den senaste tiden jobbat hårt för att svartmåla friskolorna på Gotland.
Jag är ingen friskoleförespråkare in absurdum, men onyanserade inlagor och utspel gör mig lätt irriterad oavsett vad det handlar om.
Det talas om friskolor som får "bidrag av kommunen" på bekostnad av den kommunala skolan. Att skolan inte längre är en kommunal monopolangelägenhet är inte helt införstått av alla och absolut inte accepterat. Och det är helt i sin ordning att det finns ett motstånd.
Jag är alltså inte förespråkare av fri etablering av friskolor till vilket pris som helst. Absolut inte. Jag tycker att kommunen måste ha bättre och mer långsiktiga förutsättningar att planera och anpassa sin egen verksamhet.
Däremot har jag ingen ideologisk övertygelse om det ena eller det andra. Jag tycker att det spelar ingen roll vem som driver en skola, huvudsaken är att verksamheten håller en god kvalitet, kontrolleras av tillsynsmyndighet, att eleverna lär sig det man bör veta i livet, och att de känner sig trygga, både med personal och lokaler. Jag är också ivrig förespråkare för att utmana gamla strukturer med nya sätt att tänka och arbeta.
Det finns således väldigt olika syn på det här med friskolor men det minsta man kan begära är att beskrivningar och yttranden är sakliga från barn- och utbildningsförvaltningen. Man behöver inte ljuga och säga att man gillar något som man starkt ogillar, men man ska inte heller blanda äpplen och päron och få det att framstå som att förskoleavdelningen Månen på Gråbo läggs ner för att Atheneskolan ansökt om att få starta två förskoleavdelningar som för- och grundskolechef Mats Hanell gör gällande i gårdagens GT.
Om Atheneskolan lyckas locka barn för att fylla två avdelningar och startar sin verksamhet och två andra avdelningar läggs ner för att de inte är belagda så blir det för barn och föräldrar ingen skillnad i tillgänglighet. Däremot kvarstår den ideologiska skillnaden, hur man värderar betydelsen av om förskolan är privat eller kommunal.
Risken för merkostnader i ett övergångsskede är högst sannolik och just därför kan jag tycka att kommunen kanske borde sitta väldigt stilla i båten och inte ge löften om nyetableringar tills vi sett att det nalkas fastare mark under kommunens fötter.
Man kanske inte kan säga nej enligt lagar och förordningar, men man kan väl säga att man avvaktar, tills förutsättningarna är lite mer givna och pålitliga?
Men framför allt tycker jag att vi som medborgare ska kunna få hyfsat sakliga och korrekta beskrivningar av verkligheten för att själva kunna skapa oss en uppfattning.

*
Föräldrar och andra berörda vuxna kräver snabba besked om framtiden för skolan i Garda som någon eller några besinningslöst brände ner förra helgen. Jag hoppas också att man hittar en bra lösning snabbt men ännu mer hoppas jag att man kan få en förklaring på det som hände, att man handskas varligt med alla känslor och människors olika reaktioner.
Läs mer om